Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Clinical and therapeutic implications of remodeling in atrial fibrillation

08 juni 2011

Promotie: mw. M.D. Smit, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Clinical and therapeutic implications of remodeling in atrial fibrillation

Promotor(s): prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Ontstekingremmers mogelijk effectief tegen beginnend boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Meer dan zes miljoen Europeanen hebben last van deze aandoening en de komende decennia zal dit aantal waarschijnlijk verdubbelen, onder meer door de vergrijzing. De gevolgen zijn ernstig: een verhoogd risico op overlijden, herseninfarct, hartfalen en verminderde kwaliteit van leven.

Promovenda Marcelle Smit onderzocht de samenhang tussen “remodeling” in de boezems van het hart en boezemfibrilleren. Remodeling is het geheel aan veranderingen dat aan het boezemweefsel optreedt, door onder meer verhoogde bloeddruk, hartfalen, hartklepaandoeningen en suikerziekte. Remodeling treedt al op voordat de patiënt last krijgt van boezemfibrilleren, maar het heeft ook een zichzelf versterkend effect: zodra boezemfibrilleren optreedt, kan de schade aan de boezems verergeren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Uit het onderzoek van Smit blijkt onder meer dat patiënten die nog maar kort last hebben van boezemfibrilleren veelal ook ontstekingsverschijnselen hebben. Behandeling met ontstekingsremmers zou het hartritme kunnen herstellen, suggereert de promovenda. Bij patiënten met permanent boezemfibrilleren wordt niet meer geprobeerd het hartritme te herstellen, maar enkel nog de snelle hartslag verlaagd (“rate control”) met behulp van medicatie. Smit stelt vast dat in deze groep soepele rate control (hartslag < 110 slagen per minuut) niet tot meer nadelige remodeling leidt dan strenge rate control (hartslag < 80 slagen per minuut). Daarentegen treedt bij vrouwen juist meer nadelige remodeling op.

Marcelle Smit (Brunei, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, Biotronik, Medtronic en St. Jude Medical. Smit is inmiddels in opleiding tot cardioloog in het Martiniziekenhuis Groningen.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...