Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New diagnostic developments to prevent unnecessary invasive procedures in breast cancer diagnostic work-up

08 juni 2011

Promotie: mw. M.D. Dorrius, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: New diagnostic developments to prevent unnecessary invasive procedures in breast cancer diagnostic work-up

Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Bij verdenking op borstkanker: minder vaak biopsie nodig

De mogelijkheden om borstkanker vroegtijdig op te sporen nemen toe. Beeldvormende technieken spelen hierbij een grote rol, maar kennen nog beperkingen: in twijfelgevallen is een punctie nodig. Hierbij wordt een klein beetje borstweefsel weggenomen. Door een nieuwe analysemethode van scans zijn minder vaak puncties nodig, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Monique Dorrius.

Mammogrammen en mamma-MRI’s worden gecodeerd aan de hand van de categorieën van de ACR-BI-RADS lexicon. BI-RADS-3 afwijkingen zijn de moeilijkst te interpreteren afwijkingen. De kans op een kwaadaardige tumor is in deze categorie minder dan 2%, maar Dorrius laat zien dat het percentage kwaadaardige tumoren in deze categorie de afgelopen jaren is toegenomen. Ook toont ze aan dat mamma-MRI kan worden ingezet als probleemoplossend diagnostisch onderzoek voor patiënten met mammografische BI-RADS-3 afwijking zonder microcalcificaties. In een meerderheid van de patiënten kan een kwaadaardige afwijking worden uitgesloten. Deze vrouwen hoeven dus geen biopsie te ondergaan.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de modernste computertechniek CAD (computer-aided detection) nauwelijks iets toevoegt aan de visuele analyse door een ervaren radioloog. Tot slot stelt Dorrius vast dat met een kortdurende, niet-belastende scan (een “MR-spectroscopieonderzoek”) invasief onderzoek bij knobbeltjes groter dan 1 cm3 voorkomen kan worden.

Monique Dorrius (Delfzijl, 1977) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar ze in opleiding is tot radioloog.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws