Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The microvascular endothelial cell in shock

01 juni 2011

Promotie: dhr. M. van Meurs, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The microvascular endothelial cell in shock

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. J.G. Zijlstra, prof.dr. L.P.H.J. Aarts

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Gedrag van cellen in kleinste bloedvaten tijdens shock onder de loep

Op intensive care units worden patiënten behandeld die zonder inzet van deze zorg waarschijnlijk op korte termijn zouden overlijden. Een syndroom dat veel voorkomt bij patiënten op de intensive care is het gelijktijdig falen van meerdere organen. Intensivist en promovendus Matijs van Meurs bestudeerde de rol van cellen in de kleinste bloedvaten van organen tijdens shock om te begrijpen hoe succesvolle behandeling het optreden van orgaanfalen kan beperken.

Het onderzoek richtte zich op het gedrag van endotheelcellen in de kleinste bloedvaten omdat dit de plek is waar de effecten van shock optreden: ontstekingscellen treden uit en er ontstaat bloedvatlekkage. Het onderzoek is uitgevoerd in muizenmodellen waarbij de waarnemingen werden vergeleken met die in het bloed van shock-patiënten. Het onderzoek toont aan dat endotheelcellen in de kleinste bloedvaten sterk reageren onder invloed van verschillende soorten shock en orgaanfalen. Per orgaan verschilt de reactie, wat niet in celkweken in het lab nagebootst kon worden. Dit betekent dat het gedrag van endotheelcellen pas echt begrepen kan worden als de cellen op hun eigen plek in het lichaam worden bestudeerd.

Matijs van Meurs (Utrecht, 1974) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn opleidingen tot anesthesioloog en intensivist in het UMCG. Van Meurs voerde zijn promotieonderzoek uit bij het Research Institute for Drug Exploration (GUIDE) van de medische faculteit van de RUG. Van Meurs blijft als intensivist verbonden aan het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...