Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste beelden van de VLT Survey Telescope

08 juni 2011

De VLT Survey Telescope (VST), de jongste aanwinst van ESO’s Paranal-sterrenwacht, heeft zijn eerste indrukwekkende opnamen van de zuidelijke hemel gemaakt.

De VST is een geavanceerde 2,6-meter telescoop, voorzien van een enorme 268 megapixel camera, OmegaCAM. Deze camera is onder Nederlandse (Leids/Groningse) leiding ontworpen om de hemel zowel snel als nauwkeurig in beeld te brengen. Astronomen en astro-ICT specialisten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een speciaal innovatief informatiesysteem, Astro-WISE geheten, ontwikkeld om de kolossale hoeveelheid waarneemdata te verwerken en te analyseren.

Lees verder: Het volledige persbericht van NOVA.

Contact

• Contact: Edwin Valentijn, Kapteyn Instituut, RUG, tel: 050-363 4011, valentyn@astro.rug.nl of Gijs Verdoes Kleijn, Kapteyn Instituut, RUG, tel: 050-363 8326, verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:26

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...