Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular gas and dust influenced by massive protostars. Spectral surveys in the far-infrared and submillimeter

16 mei 2011

Promotie: dhr. M.H.D. van der Wiel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular gas and dust influenced by massive protostars. Spectral surveys in the far-infrared and submillimeter

Promotor(s): prof.dr. M.C. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Wederzijdse afhankelijkheid tussen zware protosterren en heet gas

De toestand van het interstellaire gas waaruit nieuwe sterren zich vormen, wordt beïnvloed door diezelfde 'protosterren', omdat gasdeeltjes worden opgewarmd door de protoster. Maar tegelijk is het vormingsproces van sterren afhankelijk van het gasreservoir. Als het gas te heet is, krijgt het geen kans om opeen te hopen en bij te dragen aan de massa van de vormende ster. Vooral sterren die meer dan acht maal zwaarder zijn dan de zon, hebben daar last van. Omdat deze sterren minstens duizend maal meer straling produceren dan normaal, wordt de accumulatie van gas dan flink bemoeilijkt.

In zijn proefschrift analyseert Matthijs van der Wiel spectroscopische waarnemingen in het ver-infrarood en submillimeter golflengtegebied. Met behulp van telescopen op aarde en in de ruimte worden moleculaire bestanddelen van interstellair gas gedetecteerd. Door vergelijking met modelsimulaties verkrijgt Van der Wiel inzicht in de invloed die zware protosterren hebben op het omringende moleculaire gas, zowel vanuit fysisch als vanuit chemisch oogpunt.

De resultaten van dit onderzoek wijzen in de richting van een inhomogene dichtheidsstructuur van de gasreservoirs die protosterren omringen. Dat geldt zowel in kleinschalige 'klonterige' substructuren, als op grotere schaal, bijvoorbeeld in de vorm van axi-symmetrische, uitgeholde gebieden waaruit overtollige energie kan ontsnappen.

Matthijs van der Wiel (Delft, 1981) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd met bijdragen van de RUG en SRON. Van der Wiel gaat door als postdoc onderzoeker bij het Institute for Space Imaging Science van de University of Lethbridge (Canada).

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...