Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Molecular gas and dust influenced by massive protostars. Spectral surveys in the far-infrared and submillimeter

16 mei 2011

Promotie: dhr. M.H.D. van der Wiel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular gas and dust influenced by massive protostars. Spectral surveys in the far-infrared and submillimeter

Promotor(s): prof.dr. M.C. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Wederzijdse afhankelijkheid tussen zware protosterren en heet gas

De toestand van het interstellaire gas waaruit nieuwe sterren zich vormen, wordt beïnvloed door diezelfde 'protosterren', omdat gasdeeltjes worden opgewarmd door de protoster. Maar tegelijk is het vormingsproces van sterren afhankelijk van het gasreservoir. Als het gas te heet is, krijgt het geen kans om opeen te hopen en bij te dragen aan de massa van de vormende ster. Vooral sterren die meer dan acht maal zwaarder zijn dan de zon, hebben daar last van. Omdat deze sterren minstens duizend maal meer straling produceren dan normaal, wordt de accumulatie van gas dan flink bemoeilijkt.

In zijn proefschrift analyseert Matthijs van der Wiel spectroscopische waarnemingen in het ver-infrarood en submillimeter golflengtegebied. Met behulp van telescopen op aarde en in de ruimte worden moleculaire bestanddelen van interstellair gas gedetecteerd. Door vergelijking met modelsimulaties verkrijgt Van der Wiel inzicht in de invloed die zware protosterren hebben op het omringende moleculaire gas, zowel vanuit fysisch als vanuit chemisch oogpunt.

De resultaten van dit onderzoek wijzen in de richting van een inhomogene dichtheidsstructuur van de gasreservoirs die protosterren omringen. Dat geldt zowel in kleinschalige 'klonterige' substructuren, als op grotere schaal, bijvoorbeeld in de vorm van axi-symmetrische, uitgeholde gebieden waaruit overtollige energie kan ontsnappen.

Matthijs van der Wiel (Delft, 1981) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd met bijdragen van de RUG en SRON. Van der Wiel gaat door als postdoc onderzoeker bij het Institute for Space Imaging Science van de University of Lethbridge (Canada).

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.