Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The resolved stellar populations of M32

23 mei 2011

Promotie: mw. A. Monachesi, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The resolved stellar populations of M32

Promotor(s): prof.dr. S.C. Trager

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Geschiedens Messier 32 in kaart gebracht

Het sterrenstelsel Messier 32 (M32) is een compact elliptisch sterrenstelsel in de Lokale Groep en een satelliet van M31. Omdat M32 zo dichtbij staat kan zowel het geïntegreerde spectrum als de fotometrie van individuele sterren worden bestudeert. Dit geeft een uniek zicht op de stellaire samenstelling van elliptische sterrenstelsels. In haar proefschrift heeft Antonela Monachesi de tot nu meest complete dataset van individuele sterpopulaties in M32 verkregen.

Daarmee heeft ze de geschiedenis van de sterformatie (SFH) op een afstand van twee boogminuten van het centrum afgeleid. Met zeer hoge resolutie waarnemingen van de Hubble Space Telescope heeft ze diepe kleur-magnitude diagrammen gemaakt en geanalyseerd..

Monachesi: 'We vinden dat M32 een uitgebreide SFH heeft en op twee boogminuten uit het centrum bestaat uit twee dominante populaties: een 2 tot 5 Gyr oude populatie met een hoge abondantie en een populatie ouder dan 5 Gyr met abondanties enigszins lager dan die van de zon. Hoewel er in M32 enkele zeer oude sterren met een zeer lage abondantie zijn, verwachten geen substantiële bijdrage van sterren ouder dan 10 Gyr. We vinden ook een kleine bijdrage van twee jonge populaties - kleiner dan twee Gyr. Eén met een hoge en één met een lage abondantie. Deze laatste associëren we met 'blue straggler' sterren die bij een oude populatie met lage abondantie horen.'

De resultaten in het proefschrift verbeteren volgens Monachesi de kennis over sterpopulaties in M32 significant en voorziet ons van een database van een tot nu toe ongekende rijkdom.

Antonela Monachesi (Argentinië, 1980) studeerde sterrenkunde aan de Universidad National de la Plata. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG en gefinancierd door NOVA. Monachesi gaat als postdoc door bij de University of Michigan in Ann Arbor.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws