Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

20 mei 2011

Promotie: mw. S.N. de Visser, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

Promotor(s): prof.dr. H. Olff, prof.dr. P.C. de Ruiter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ook insecten en spinnen beter af in Serengeti Nationaal Park

Sanne de Visser toont in haar proefschrift aan dat het Serengeti Nationaal Park in Tanzania niet alleen een toevluchtsoord is voor grote planteneters en roofdieren maar ook voor geleedpotigen. Op basis van door haar nieuw beschreven ‘trofische interacties’ (wie-eet-wie) van de kleinere organismen en de al bestaande uitgebreide literatuur over de grotere fauna in het Tanzaniaanse park legde zij voor het eerst en nagenoeg compleet het voedselweb van Serengeti bloot, dat dus niet alleen zoogdieren en andere gewervelden bevat maar ook ongewervelden (waaronder geleedpotigen). Hiermee laat zij zien dat ongewervelden betrokken zijn bij bijna de helft van alle trofische interacties in dit voedselweb.

De Serengeti is een van de weinige grote ongerepte natuurgebieden op aarde waar grote planteneters en roofdieren nog voorkomen. Deze dieren en soorten met weinig trofische interacties het meest kwetsbaar zijn voor menselijke invloeden. Toch toont De Visser aan dat ook insecten en spinnen baat hebben bij de beschermingsmaatregelen in het park. Hoewel sommige insecten in de onbeschermde landbouwgebieden rondom het nationaal park in plagen kunnen voorkomen, ontdekte zij dat in het algemeen de insecten en spinnen er kleiner qua lichaamsgrootte zijn en minder soortenrijk dan in het park.

Sanne de Vries (Eelde, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de afdeling: Community and Conservation Ecology (COCON) van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...