Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

20 mei 2011

Promotie: mw. S.N. de Visser, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Community and food web structure of an African savanna. Consequences of alternative land use practices

Promotor(s): prof.dr. H. Olff, prof.dr. P.C. de Ruiter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Ook insecten en spinnen beter af in Serengeti Nationaal Park

Sanne de Visser toont in haar proefschrift aan dat het Serengeti Nationaal Park in Tanzania niet alleen een toevluchtsoord is voor grote planteneters en roofdieren maar ook voor geleedpotigen. Op basis van door haar nieuw beschreven ‘trofische interacties’ (wie-eet-wie) van de kleinere organismen en de al bestaande uitgebreide literatuur over de grotere fauna in het Tanzaniaanse park legde zij voor het eerst en nagenoeg compleet het voedselweb van Serengeti bloot, dat dus niet alleen zoogdieren en andere gewervelden bevat maar ook ongewervelden (waaronder geleedpotigen). Hiermee laat zij zien dat ongewervelden betrokken zijn bij bijna de helft van alle trofische interacties in dit voedselweb.

De Serengeti is een van de weinige grote ongerepte natuurgebieden op aarde waar grote planteneters en roofdieren nog voorkomen. Deze dieren en soorten met weinig trofische interacties het meest kwetsbaar zijn voor menselijke invloeden. Toch toont De Visser aan dat ook insecten en spinnen baat hebben bij de beschermingsmaatregelen in het park. Hoewel sommige insecten in de onbeschermde landbouwgebieden rondom het nationaal park in plagen kunnen voorkomen, ontdekte zij dat in het algemeen de insecten en spinnen er kleiner qua lichaamsgrootte zijn en minder soortenrijk dan in het park.

Sanne de Vries (Eelde, 1982) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de afdeling: Community and Conservation Ecology (COCON) van het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...