Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Regulation of antibiotic production by ncRNA and signaling molecules in Streptomyces coelicolor

20 mei 2011

Promotie: dhr. D. D'Alia, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Regulation of antibiotic production by ncRNA and signaling molecules in Streptomyces coelicolor

Promotor(s): prof.dr. L. Dijkhuizen, prof.dr. E. Takano

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Niet-coderende RNAs bruikbaar om eiwitproductie in bacteriële cellen te controleren

Voor het eerst beschrijft promovendus Davide d’Alia een functioneel ncRNA in Streptomyces en impliceert hij een algemene functie voor niet-coderende transcripten in bacteriële cellen. Met zijn studie toont hij aan dat de ‘ncRNA-methode’ inderdaad kan worden gebruikt als een nieuwe techniek om eiwitproductie in bacteriële cellen te controleren.

Niet-coderende RNAs (ncRNAs), een klasse van DNA transcripten zonder enig eiwitcoderende potentie, zijn recentelijk ontdekt als regulatoren van eiwittranslatie door te binden aan het complementaire messenger RNA (mRNA) molecuul. ncRNAs worden beschouwd als essentiële regulatoren die betrokken zijn bij diverse cellulaire processen zoals virulentie, celcommunicatie en secundaire metabolietproductie.

Door middel van computeranalyse ontdekte d’Alia een groot aantal ncRNAs die overlap hebben met eiwitcoderende genen in de antibioticaproducerende bacterie Streptomyces coelicolor. Een van deze ncRNAs, die de productie van het enzym glutaminesynthetase I (GSI) reguleert, werd door hem in meer detail bestudeerd. Hij introduceerde meerdere kopieën van het GSI ncRNA, wat resulteerde in een afname van de hoeveelheid GSI, en een drastisch verminderde groei en antibioticaproductie.

Om aan te tonen dat kunstmatig geproduceerde ncRNAs kunnen worden ingezet als methode om eiwitproductie in de cel te manipuleren, vergelijkbaar met het eukaryoot RNA-interferentiemechanisme, introduceerde d’Alia verschillende ncRNA-varianten die gericht zijn tegen het mRNA dat codeert voor het regulatoreiwit ScbR. De aanwezigheid van meerdere kopieën van deze ncRNAs leidde tot een sterke afname in de hoeveelheid geproduceerd ScbR-eiwit in de cel.

Davide d’Alia (Italië, 1982) studeerde biologie aan de universiteit van Palermo. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Microbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het werd gefinancierd met een Ubbo Emmiusbeurs van de RUG. Momenteel werkt hij op de afdeling verkoop van Life Technologies.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...