Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Noninvasive imaging of intracranial aneurysms: initial diagnosis in subarachnoid hemorrhage and follow-up after endovascular treatment

09 mei 2011

Promotie: mw. H.E. Westerlaan, 13.15, uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Noninvasive imaging of intracranial aneurysms: initial diagnosis in subarachnoid hemorrhage and follow-up after endovascular treatment

Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

CT-scan geschikt voor diagnose en follow-up SAB-hersenbloeding

Om een juiste diagnose te stellen van geruptureerd aneurysma in de hersenen als oorzaak van een subarachnoidale bloeding (SAB), is geen hersencatheterisatie meer nodig. Een Computertomografie Angiografie (CTA) biedt even goede, zo niet betere diagnostische mogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Henriëtte Westerlaan. En dat is goed nieuws, want een angiografie is een belastende ingreep, die neurologische complicaties kan veroorzaken.

Een SAB is een bloeding rond of in de hersenen, onder het spinnenwebvlies (arachnoidea). Het is een ernstige aandoening met slechte vooruitzichten voor veel patiënten. Snelle diagnostiek en behandeling zijn cruciaal voor een succesvolle behandeling. Vooralsnog werd hersencatherisatie als standaard diagnosticum beschouwd. Westerlaan toont aan dat de minder belastende CTA als de nieuwe standaard in de diagnostische beeldvorming bij patiënten met een SAB kan worden beschouwd. Ook is het met CTA mogelijk om de meest geschikte behandeling van het gebarsten aneurysma te kiezen.

Henriëtte Westerlaan (Oosterwolde, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Westerlaan blijft na haar promotie werkzaam in het UMCG als neuroradioloog.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...