Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theory and application of structural equation modeling in spatial data analysis

09 mei 2011

Datum: 9 mei 2011

Promotie: mw. A. Liu, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Theory and application of structural equation modeling in spatial data analysis

Promotor(s): prof.dr. H. Folmer

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Vergelijking van econometrisch-ruimtelijke onderzoeksmethoden

Promovenda An Liu verrichtte haar onderzoek op het gebied van ruimtelijke econometrie, met behulp van de Monte Carlo-simulatietechniek. Zij bekeek twee verschillende methoden om ruimtelijke afhankelijkheid in regressiemodellen te modeleren: het klassieke model en het structurele vergelijkingenmodel SEM. Bovendien paste ze SEM toe op een Nederlandse ruimtelijke crosssectie-dataset op gemeentelijk niveau met betrekking tot arbeidsmarktparticipatie van vrouwen.

De empirische arbeidsmarktstudie met behulp van SEM identificeert de volgende positieve determinanten van vrouwelijke arbeidsmarktparticipatie: het percentage vrouwen in de leeftijd van 35-45 jaar, het percentage werkloze mannen, het percentage werkloze vrouwen in aangrenzende gemeenten, de omvang van door vrouwen gedomineerde sectoren, en sociaal economische status. Het percentage werkloze vrouwen, het percentage werkloze mannen in aangrenzende gemeenten en de afhankelijkheidsratio hebben een negatief effect.

An Liu (China, 1982) volgde een bacheloropleiding international economics and trade aan de Beijing Normal University in China. Haar masterdiploma in environmental economics behaalde zij bij de University of Victoria, Canada. Liu verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws