Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Theory and application of structural equation modeling in spatial data analysis

09 mei 2011

Datum: 9 mei 2011

Promotie: mw. A. Liu, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Theory and application of structural equation modeling in spatial data analysis

Promotor(s): prof.dr. H. Folmer

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Vergelijking van econometrisch-ruimtelijke onderzoeksmethoden

Promovenda An Liu verrichtte haar onderzoek op het gebied van ruimtelijke econometrie, met behulp van de Monte Carlo-simulatietechniek. Zij bekeek twee verschillende methoden om ruimtelijke afhankelijkheid in regressiemodellen te modeleren: het klassieke model en het structurele vergelijkingenmodel SEM. Bovendien paste ze SEM toe op een Nederlandse ruimtelijke crosssectie-dataset op gemeentelijk niveau met betrekking tot arbeidsmarktparticipatie van vrouwen.

De empirische arbeidsmarktstudie met behulp van SEM identificeert de volgende positieve determinanten van vrouwelijke arbeidsmarktparticipatie: het percentage vrouwen in de leeftijd van 35-45 jaar, het percentage werkloze mannen, het percentage werkloze vrouwen in aangrenzende gemeenten, de omvang van door vrouwen gedomineerde sectoren, en sociaal economische status. Het percentage werkloze vrouwen, het percentage werkloze mannen in aangrenzende gemeenten en de afhankelijkheidsratio hebben een negatief effect.

An Liu (China, 1982) volgde een bacheloropleiding international economics and trade aan de Beijing Normal University in China. Haar masterdiploma in environmental economics behaalde zij bij de University of Victoria, Canada. Liu verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 09 november 2018

  De economische geografie van geluk

  Is geografie van belang als het gaat om geluk? In hoeverre beïnvloedt waar we leven hoe we ons voelen en waarom? Hoogleraar economische geografie Dimitris Ballas stelt dat deze vragen nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen in de groeiende...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...