Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Carbon dioxide removal processes by alkanolamines in aqueous organic solvents

06 mei 2011

Promotie: dhr. E.S. Hamborg, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Carbon dioxide removal processes by alkanolamines in aqueous organic solvents

Promotor(s): prof.dr.ir. G.F. Versteeg

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe methoden om CO2 uit gassen te verwijderen

Het verwijderen van zure gassen - zoals koolstofdioxide (CO2) - uit aardgas, waterstofgas en andere gassen, gebeurt sinds 1930 met behulp van absorptie. Door het hogere bewustzijn rond de gevolgen van CO2 emissies, krijgt het verwijderen van CO2 uit lage druk gasstromen de laatste jaren meer aandacht. Dit geldt specifiek voor het verwijderen van CO2 uit rookgassen van energiecentrales die fossiele brandstoffen verbranden. Om meer fundamentele kennis te ontwikkelen rond dit onderwerp verrichtte Espen Hamborg onderzoek naar (1) een CO2 verwijderingsproces dat gebaseerd is op alkanolamines opgelost in waterige organische vloeistoffen en (2) gas-vloeistof desorptieprocessen.

Zuurconstanten van een aantal amines, alkanolamines en aminozuren zijn experimenteel gemeten in water en waterige organische vloeistoffen. De resultaten geven informatie over het gebruik van deze componenten en absorptievloeistoffen voor het verwijderen van zure gassen. Stofoverdrachtscoëfficiënten in de vloeistoffase, chemische versnellingsfactoren en reactiesnelheidsconstanten werden experimenteel bepaald bij verschillende procescondities voor absorptie- en desorptieprocessen. De experimenteel bepaalde parameters zijn met elkaar vergeleken voor gelijke procescondities en verschaffen zo informatie over gas-vloeistof desorptieprocessen.

De bovengenoemde resultaten zijn in de Procede Process Simulator geïmplementeerd. Die werd gebruikt voor simulaties van CO2 verwijderingsprocessen die gebaseerd zijn op alkanolamines opgelost in waterige organische vloeistoffen. De simulatieresultaten tonen een vermindering aan in het energieverbruik van de reboiler en verlaagde temperaturen in de regenerator in vergelijking met processen gebaseerd op alkanolamines in zuiver waterige oplosmiddelen.

Espen Hamborg (Noorwegen, 1979) studeerde natuurwetenschappen aande Norwegian University of Science and Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Procede Gas Treating BV en gefinancierd door het onderzoeksprogramma voor CO2-opslag van het ministerie van EL&I.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...