Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Basisscholieren krijgen college over de maan

31 mei 2011

Op donderdag 9 juni 2011 komen meer dan 500 kinderen van basisscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe naar de Groningse universiteit. Ze krijgen daar les over de maan tijdens de achtste editie van de Kinderuniversiteit.

Ieder jaar organiseert de Rijksuniversiteit Groningen de Kinderuniversiteit, een leerzaam en leuk college speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Alle basisscholen uit de regio ontvingen enkele weken geleden een uitnodiging. De Kinderuniversiteit wordt georganiseerd door de RUG Scholierenacademie, Studium Generale Groningen en het Universiteitsmuseum.

Maanzaad

Dit jaar gaat het college over de maan. Tijdens het college komen vragen aan de orde als: Hoe ziet het er uit op de maan? Hoe lang duurt een dag op de maan? Kunnen we er in de toekomst gaan wonen? Hoe schijnt ie door de bomen? En groeit er maanzaad? Het college zal worden gegeven door Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Tentoonstelling

De kinderen die het college over de maan bijwonen, kunnen daarna ook een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum. Daar is vanaf 27 mei de tentoonstelling ‘Beyond the stars, reis naar de oneindige ruimte’ te zien. Deze tentoonstelling sluit goed aan bij het kindercollege, met spectaculaire foto's van manen, planeten en sterrenstelsels, maar ook modellen van verschillende telescopen, een echte satelliet en een echte meteoriet. Spectaculair is ook het Kapteyn Mobiele Planetarium met een virtuele ruimtereis, beginnend aan de Groningse sterrenhemel!

Wetenschapsknooppunt

Het college van de Kinderuniversiteit is een van de activiteiten van het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland. Steeds vaker bereiken verzoeken tot samenwerking vanuit het basisonderwijs de RUG. Vanuit de maatschappelijke rol die de universiteit in de regio wil spelen, zijn de diverse activiteiten voor basisscholen samengebracht in het programma van het Wetenschapsknooppunt van RUG, Hanze Hogeschool en basisscholen.

Noot voor de redactie

• Nadere informatie en sfeerimpressies zijn te vinden op de website van de Scholierenacademie: www.rug.nl/kinderuniversiteit.
• Het college wordt drie keer gegeven: om 9:30 uur, 11:30 uur en 13.30 uur in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5.
• Pers van harte welkom, na afspraak.
• Contact over de Kinderuniversiteit: Peter Barthel, hoogleraar astrofysica, p.d.barthel rug.nl, tel. 050 363 4064 of Esther Marije Klop, coördinator Scholierenacademie, e.m.klop rug.nl, tel. 050 363 8184
• Contact over het Universiteitsmuseum: Margot Spee, Hoofd Educatie Universiteitsmuseum, m.h.spee rug.nl, tel. 050 363 5798

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws

 • 16 maart 2023

  Jacquelien Scherpen wint Prins Friso Ingenieursprijs 2023

  Jacquelien Scherpen, Director of Engineering aan de Faculty of Science and Engineering (RUG), is door de vakjury uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar 2023. Zij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 gisteren, 15 maart, in bijzijn van prinses...

 • 16 maart 2023

  Ben Feringa awarded Honorary Doctorate from Bratislava University

  On March 15, 2023, the Slovak University of Technology in Bratislava awarded the title of "Doctor honoris causa" to Nobel laureate Ben Feringa from the Stratingh Institute for Chemistry (University of Groningen).

 • 10 maart 2023

  ENW-M-subsidie voor Andreas Milias-Argeitis

  Prof. Andreas Milias-Argeitis van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB, Rijksuniversiteit Groningen) heeft een Open Competitie ENW-M-subsidie ontvangen van de NWO ter waarde van EUR 350.000. De subsidie is voor zijn...