Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Koos Duppen, vicevoorzitter CvB, ontvangt hoge Koninklijke Onderscheiding

18 mei 2011

Woensdag 18 mei 2011 heeft prof.dr. Koos Duppen, lid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, een hoge Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond vanochtend plaats in zijn woonplaats Kropswolde door mevrouw mr. Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

Koos Duppen heeft in turbulente tijden de universiteit toekomstvast bestuurd. Zijn bestuurlijke betrokkenheid bij vele valorisatieprojecten tekent zijn inzet voor de samenwerking tussen de RUG en haar omgeving. Hij beschikt over uitstekende relaties met bedrijfsleven en overheden in het Noorden. Als universitair bestuurder draagt hij in belangrijke mate bij aan de internationale profilering van de RUG. Zijn inzet voor de samenwerking op energiegebied met onder meer Rusland en op IT-gebied met Afrika getuigen van zijn brede opvatting over rol en functie van universiteiten.

Prof.dr. Koos Duppen (Winterswijk, 1953) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (doctoraal 1980, cum laude) en promoveerde aan dezelfde universiteit (1985, cum laude). Na een kort dienstverband bij Shell Research keerde hij 1987 terug naar de universiteit als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Fysische Chemie. Daar rees zijn academische ster snel. Zijn werk op het gebied van de femtoseconde laserspectroscopie trok internationaal sterk de aandacht. Daarnaast bleek Koos Duppen een begenadigd docent. Hij werd in tien jaar tijd tweemaal gekozen tot Docent van het Jaar van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In 1999 werd Duppen benoemd tot hoogleraar Initieel Onderwijs Wiskunde en Natuurwetenschappen.

In 2001 sloeg hij de weg in naar een meer bestuurlijke carrière. Nadat hij eerder al projectleider onderwijsvernieuwing bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen was geweest, trad Duppen in dat jaar toe tot het faculteitsbestuur en werd zijn leeropdracht verbreed tot de Fysische Chemie.

Vanaf 2002 was Duppen algemeen directeur van het ICT-centrum van de universiteit. In die functie was hij direct betrokken bij de start van de radiotelescoop Lofar en de komst van de Blue Gene supercomputer naar Groningen. Hij gaf de start voor een geslaagde reorganisatie van de IT-diensten binnen de RUG.

In 2006 benoemde de Raad van Toezicht prof.dr. Duppen als lid en later ook als vicevoorzitter van het College van Bestuur. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuille Middelen. Dankzij hem heeft het valorisatiebeleid van de RUG een grote impuls gekregen. Als bestuurder zoekt hij steeds de verbindingsrol met de stad en de noordelijke regio. Initiatieven die de verbinding tussen onderwijs, wetenschap en samenleving versterken vinden in hem steevast een enthousiast supporter. Zijn bestuurlijke betrokkenheid bij onder meer het Technologiecentrum Noord-Nederland, de Stichting Business Generator Groningen, het Energy Delta Institute, Sensor Universe en Groningen Internet Exchange getuigen hiervan. In deze initiatieven gaan wetenschap en de versterking van de regionale economie hand in hand. Duppen leidde daarnaast met zijn kennis van onderwijs en ICT een grootschalig IT-project met Makerere University en de andere publieke universiteiten in Oeganda. Dit project heeft ervoor gezorgd dat maar liefst 20 PhD-studenten uit dat land zijn opgeleid en dat de rol van Oeganda in de versterking van de informatietechnologie in Afrika aanzienlijk is vergroot.

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding valt samen met het moment dat prof.dr. Duppen zijn werk als bestuurder van de RUG om gezondheidsredenen moet beëindigen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Piet Bouma, hoofd Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail: p.bouma@rug.nl of communicatie@rug.nl

De uitreiking van de onderscheiding vond plaats in besloten kring.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...