Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG-student wint scriptieprijs klimaatbeleid

07 april 2011

Job Taminiau, inmiddels afgestudeerd aan de masteropleiding Energie en Milieuwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de Scriptieprijs Klimaatbeleid van CE Delft gewonnen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 2000. CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieuvraagstukken.

Tamianau vergelijkt in zijn afstudeerscriptie het klimaatbeleid van de Europese Unie en de Verenigde Staten en laat zien dat de EU een groot aantal richtlijnen en wetgeving aan de lidstaten oplegt, terwijl de VS gebruik maakt van niet bindende overeenkomsten tussen de overheid en het bedrijfsleven. De analyse leidt tot de conclusie dat de aanpak van de EU effectiever is dan de aanpak van de VS. De scriptie gaat echter verder en signaleert dat bepaalde staten binnen de VS een ander beeld laten zien dan het federale beeld. Juist deze detaillering van het onderzoek spreekt de jury aan. Het levert immers waardevolle extra informatie op over de verschillen in aanpak en de effectiviteit daarvan.

Doel en het te onderzoeken onderwerp is volgens de jury zeer goed beschreven en afgebakend. De beschrijving van het beleid van de EU en de VS is prima. De gekozen empirische methode is duidelijk en gedetailleerd uitgewerkt in meerdere grafieken. De scriptie ziet er zeer verzorgd uit. En het onderwerp is bij uitstek ook een aanpak die past bij CE Delft, namelijk door onafhankelijk onderzoek op zoek naar effectief milieubeleid dat beleidsmatig haalbaar is, technisch onderbouwd, economisch verstandig, maar ook maatschappelijk rechtvaardig. De titel van de winnende scriptie luidt: Comparative analysis of climate change policy in a trans-Atlantic perspective - the implications of the level of governance regarding climate change mitigation effectiveness.

De Scriptieprijs Klimaatbeleid is voor het eerst uitgereikt, er werden vanuit zes universiteiten masterscripties ingestuurd die met een 8 of hoger werden beoordeeld. 

 

Bron: persbericht CE Delft:

http://www.ce.nl/nieuws/155/Scriptieprijzen_naar_Rijksuniversiteit_Groningen_en_VU_Amsterdam/

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...