Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rubiconbeurs voor RUG-alumnus

05 april 2011

Sjouke Kingma, in 2006 aan de RUG cum laude afgestudeerd (M.Sc) in de dierecologie, gaat met een NWO Rubiconbeurs 24 maanden onderzoek doen aan de University of East Anglia, UK. Na zijn studie ging Kingma promotieonderzoek doen aan het Max Planck Institute for Ornithology in Konstanz, Duitsland. Hij gaat daarmee nu verder in Engeland. NWO biedt met de Rubiconbeurzen jong veelbelovend wetenschapstalent internationale ervaring.

Het bekroonde onderzoeksproject van Sjouke Kingma (1982) gaat over de vraag of alleen gezonde vogels samenwerken. Bij sommige diersoorten zijn individuen die een tijdje helpen met de opvoeding van andermans jongen later meer succesvol dan niet-helpers. Desondanks steken veel individuen geen poot uit. Dit onderzoeksproject zal uitwijzen of lichamelijke conditie bepaalt of een individu helpt of niet.

NWO biedt met de Rubiconbeurzen jong veelbelovend wetenschapstalent internationale ervaring.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...