Modular assembly of functional DNA-based systems
Promotie: mw. N. Sancho Oltra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Modular assembly of functional DNA-based systems
Promotor(s): prof.dr. J.G. Roelfes, prof.dr. B.L. Feringa
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Op DNA-gebaseerde katalysatoren
Núria Sancho Oltra deed onderzoek naar chemische katalysatoren die op DNA zijn gebaseerd. Ze volgde daarbij een modulaire assemblage-aanpak. De innovatieve, functionele systemen die ze maakte, kunnen worden toegepast bij scheikundige syntheses, maar ook in moleculaire sensoren en licht-oogst-applicaties.
Sancho Oltra bestudeerde tevens de mogelijkheden van een kunstmatig ribosoom. Dit ribosoom bleek echter nog niet in staat om peptiden te vormen. Een geoptimaliseerd systeem is daarom noodzakelijk.
Ook keek ze naar de bouw van een licht-oogst-systeem gebaseerd op DNA G-quadruplexen. Hierbij zorgt de specifieke structuur van DNA voor de onderlinge plaatsing van donor- en acceptormoleculen die noodzakelijk is voor energieoverdracht.
Núria Sancho Oltra (Spanje, 1979) studeerde scheikunde aan de universiteit van Barcelona. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG en gefinancierd door NWO.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:10 |
Meer nieuws
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...
-
01 april 2025
‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven
Professor Ming Cao ontvangt een Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland.