Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The role of the farnesoid X receptor in metabolic control

20 april 2011

Promotie: mw. J.H.M. Stroeve, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of the farnesoid X receptor in metabolic control

Promotor(s): prof.dr. F. Kuipers, prof.dr. B. Staels

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Stofwisseling bij overgewicht: nieuwe inzichten in rol nucleaire receptor

Overgewicht grijpt om zich heen - onder volwassenen, maar zeker ook onder kinderen. Doordat we minder bewegen en meer energierijk voedsel tot ons nemen, worden we gemiddeld steeds dikker. Hierdoor stijgt ons risico op stofwisselingsziekten, zoals het metabool syndroom, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Door meer te bewegen en minder te eten kunnen we de gezondheidsrisico’s beperken. Maar er is ook meer inzicht in stofwisseling nodig om gericht in te grijpen en ziekten tegen te gaan.

Annelies Stroeve onderzocht de rol die de nucleaire receptor FXR speelt in de regulatie van stofwisselingsprocessen, zoals die van galzouten, suikers en vetten. Afwezigheid van FXR blijkt in een muismodel voor overgewicht een gunstige invloed te hebben: de gewichtstoename beperkt en de verwerking van glucose verbetert. Aanwezigheid van FXR blijkt te voorkomen dat een vervette lever in een muismodel voor overgewicht uitgroeit tot een chronisch zieke lever. Voorts blijkt FXR een belangrijke factor te zijn in de ontwikkeling en het functioneren van vetweefsel. Het onderzoek laat zien dat FXR interessante aanknopingspunten biedt om diverse stofwisselingsprocessen te beïnvloeden. Nader onderzoek op dit terrein moet deze mogelijkheden verder in kaart brengen.

Annelies Stroeve (Coevorden, 1982) studeerde Medical and Pharmaceutical Drug Innovation in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Europese Commissie en de Noaber Foundation.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws