Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Improved dissolution behavior of lipophilic drugs by solid dispersions: a matter of composition

18 april 2011

Promotie: mw. P. Srinarong, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Improved dissolution behavior of lipophilic drugs by solid dispersions: a matter of composition

Promotor(s): prof.dr. H.W. Frijlink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Betere opname van slecht in water oplosbare geneesmiddelen

Tegenwoordig vertonen veel nieuwe geneesmiddelen, zoals anti-HIV middelen, een lage opnamebeschikbaarheid na orale toediening. Dit komt omdat de werkzame bestanddelen van het medicijn slecht in water oplosbaar zijn. Parinda Srinarong onderzocht de mogelijkheden van vaste dispersies om de biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen in het maag-darmkanaal te verbeteren.

Vaste dispersies kunnen worden toegepast om het oplosgedrag van slecht in water oplosbare geneesmiddelen te verbeteren. Daardoor neemt ook de opname (biologische beschikbaarheid) na orale toediening toe. Vaste dispersies bestaan uit geneesmiddelen die in een hydrofiele matrix zijn ingesloten. Srinarong onderzocht de effecten van het type en molecuulgewicht van de hydrofiele matrix, de geneesmiddelconcentratie en de aanwezigheid van additieven op het oplosgedrag en de stabiliteit van tabletten vervaardigd van vaste dispersies.

Zij ontdekte dat wanneer de geneesmiddelconcentratie hoog was en/of de matrix snel oploste, de oplossnelheid van het geneesmiddel langzaam was. Dit fenomeen kon worden toegeschreven aan ongecontroleerde uitkristallisatie van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet, hetgeen veroorzaakt werd door eenplaatselijk hoge oververzadiging. Hogere geneesmiddelconcentraties konden worden toepast zonder dat uitkristallisatie van het geneesmiddel plaatsvond wanneer matrices werden gebruikt die interacties konden aangaan met het geneesmiddel. Dit kon worden toegeschreven aan een hogere oplosbaarheid van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet, veroorzaakt door een hoge locale concentratie van de matrix.

Ook toonde Srinarong aan dat het uitkristalliseren van het geneesmiddel kan worden voorkomen door het insluiten van een superdesintegratiemiddel in de tabletten die vervaardigd waren van vaste dispersies. In dit geval desintegreerden de tabletten zo snel dat oververzadiging van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet voorkomen werd. Dat deze platformtechnologie veelzijdig kan worden toegepast, liet zij zien aan de hand van een reeks verschillende geneesmiddelen zoals diazepam, fenofibraat, ritonavir, efavirenz en tacrolimus.

Tenslotte vond Srinarong dat een aantal van de tabletten die vervaardigd waren van vaste dispersies die een uitstekend oplosgedrag vertoonden, ook een uitstekende stabiliteit vertoonden.

Parinda Srinarong (Thailand, 1972) studeerde farmacie aan de Chulalongkorn University in Bangkok. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Pharmaceutical Technology and Biopharmacy. Het werd mede gefinancierd door de Government Pharmaceutical Organization, Bangkok, Thailand, waar zij inmiddels werkzaam is.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...