Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Improved dissolution behavior of lipophilic drugs by solid dispersions: a matter of composition

18 april 2011

Promotie: mw. P. Srinarong, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Improved dissolution behavior of lipophilic drugs by solid dispersions: a matter of composition

Promotor(s): prof.dr. H.W. Frijlink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Betere opname van slecht in water oplosbare geneesmiddelen

Tegenwoordig vertonen veel nieuwe geneesmiddelen, zoals anti-HIV middelen, een lage opnamebeschikbaarheid na orale toediening. Dit komt omdat de werkzame bestanddelen van het medicijn slecht in water oplosbaar zijn. Parinda Srinarong onderzocht de mogelijkheden van vaste dispersies om de biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen in het maag-darmkanaal te verbeteren.

Vaste dispersies kunnen worden toegepast om het oplosgedrag van slecht in water oplosbare geneesmiddelen te verbeteren. Daardoor neemt ook de opname (biologische beschikbaarheid) na orale toediening toe. Vaste dispersies bestaan uit geneesmiddelen die in een hydrofiele matrix zijn ingesloten. Srinarong onderzocht de effecten van het type en molecuulgewicht van de hydrofiele matrix, de geneesmiddelconcentratie en de aanwezigheid van additieven op het oplosgedrag en de stabiliteit van tabletten vervaardigd van vaste dispersies.

Zij ontdekte dat wanneer de geneesmiddelconcentratie hoog was en/of de matrix snel oploste, de oplossnelheid van het geneesmiddel langzaam was. Dit fenomeen kon worden toegeschreven aan ongecontroleerde uitkristallisatie van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet, hetgeen veroorzaakt werd door eenplaatselijk hoge oververzadiging. Hogere geneesmiddelconcentraties konden worden toepast zonder dat uitkristallisatie van het geneesmiddel plaatsvond wanneer matrices werden gebruikt die interacties konden aangaan met het geneesmiddel. Dit kon worden toegeschreven aan een hogere oplosbaarheid van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet, veroorzaakt door een hoge locale concentratie van de matrix.

Ook toonde Srinarong aan dat het uitkristalliseren van het geneesmiddel kan worden voorkomen door het insluiten van een superdesintegratiemiddel in de tabletten die vervaardigd waren van vaste dispersies. In dit geval desintegreerden de tabletten zo snel dat oververzadiging van het geneesmiddel in de directe nabijheid van de oplossende tablet voorkomen werd. Dat deze platformtechnologie veelzijdig kan worden toegepast, liet zij zien aan de hand van een reeks verschillende geneesmiddelen zoals diazepam, fenofibraat, ritonavir, efavirenz en tacrolimus.

Tenslotte vond Srinarong dat een aantal van de tabletten die vervaardigd waren van vaste dispersies die een uitstekend oplosgedrag vertoonden, ook een uitstekende stabiliteit vertoonden.

Parinda Srinarong (Thailand, 1972) studeerde farmacie aan de Chulalongkorn University in Bangkok. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Pharmaceutical Technology and Biopharmacy. Het werd mede gefinancierd door de Government Pharmaceutical Organization, Bangkok, Thailand, waar zij inmiddels werkzaam is.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...