Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Trade credit in the rice market of the Mekong Delta, Vietnam

21 april 2011

Promotie: mw. L.T.U. Nguyen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Trade credit in the rice market of the Mekong Delta, Vietnam

Promotor(s): prof.dr. B.W. Lensink, prof.dr. C.L.M. Hermes

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Handelskrediet bij de rijstmarkt in de Mekong-delta

In de rijstsector in de Mekong-delta van Vietnam wordt op grote schaal gewerkt met handelskrediet. Centraal in het onderzoek van promovenda Uyen Nguyen staat de vraag hoe en waarom kredietverlenende bedrijven dat doen. Zij benaderde hiervoor ruim 600 bedrijven. Er blijkt een positieve correlatie te bestaan tussen het verstrekken van handelskrediet en de groei van de afzet van het kredietverstrekkende bedrijf. Verder bestudeerde Nguyen de relatie tussen het verlenen van handelskrediet en de mate waarin een bedrijf onderhevig is aan concurrentie. De resultaten suggereren dat bedrijven die in sterkere mate onderhevig zijn aan concurrentie meer handelskrediet verlenen. Ook zijn bedrijven geneigd meer krediet te verlenen aan grotere en bekendere cliënten, waarschijnlijk om de verkoop te stimuleren. De marktomstandigheden, zoals de mate van concurrentie, de onderhandelingspositie van handelspartners in onderlinge transacties, klantkenmerken, en de waarde van de verhandelde goederen verschillen erg per onderdeel van de rijstsector van Vietnam. Toekomstige studies naar het belang en het gebruik van handelskrediet dienen hiermee rekening te houden.

Uyen Nguyen (Vietnam, 1978) behaalde haar mastergraad international financial management in 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, in het kader van een NPT-project van Nuffic.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...