Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Trade credit in the rice market of the Mekong Delta, Vietnam

21 april 2011

Promotie: mw. L.T.U. Nguyen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Trade credit in the rice market of the Mekong Delta, Vietnam

Promotor(s): prof.dr. B.W. Lensink, prof.dr. C.L.M. Hermes

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Handelskrediet bij de rijstmarkt in de Mekong-delta

In de rijstsector in de Mekong-delta van Vietnam wordt op grote schaal gewerkt met handelskrediet. Centraal in het onderzoek van promovenda Uyen Nguyen staat de vraag hoe en waarom kredietverlenende bedrijven dat doen. Zij benaderde hiervoor ruim 600 bedrijven. Er blijkt een positieve correlatie te bestaan tussen het verstrekken van handelskrediet en de groei van de afzet van het kredietverstrekkende bedrijf. Verder bestudeerde Nguyen de relatie tussen het verlenen van handelskrediet en de mate waarin een bedrijf onderhevig is aan concurrentie. De resultaten suggereren dat bedrijven die in sterkere mate onderhevig zijn aan concurrentie meer handelskrediet verlenen. Ook zijn bedrijven geneigd meer krediet te verlenen aan grotere en bekendere cliënten, waarschijnlijk om de verkoop te stimuleren. De marktomstandigheden, zoals de mate van concurrentie, de onderhandelingspositie van handelspartners in onderlinge transacties, klantkenmerken, en de waarde van de verhandelde goederen verschillen erg per onderdeel van de rijstsector van Vietnam. Toekomstige studies naar het belang en het gebruik van handelskrediet dienen hiermee rekening te houden.

Uyen Nguyen (Vietnam, 1978) behaalde haar mastergraad international financial management in 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, in het kader van een NPT-project van Nuffic.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...