Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

11 april 2011

Promotie: dhr. E. Seinen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

Promotor(s): prof.dr. O.C.M. Sibon, prof.dr. R.C. Jansen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Computerprogramma maakt genetisch onderzoek nauwkeuriger

Voor veel genetisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de techniek RNA interferentie (RNAi). Hiermee kunnen specifieke genen worden uitgeschakeld. RNAi wordt helaas ook geplaagd door zogenaamde ‘off-targets’, waarbij per ongeluk de verkeerde genen worden uitgeschakeld. Erwin Seinen ontwikkelde software die helpt om deze problemen te ondervangen.

Seinen ontdekte dat het aantal potentiële off-targets voor RNAi-moleculen soms verrassend hoog is, wat kan leiden tot foute interpretaties van onderzoeksgegevens. Bestaande methodes om off-targets te voorkomen hebben ernstige tekortkomingen, zo toont Seinen verder aan.

Hij ontwikkelde een nieuw computerprogramma, RNAi-Select genaamd, dat het aantal off-targets reduceert door met grote precisie genomische sequenties te analyseren en met die informatie unieke RNAi-moleculen te ontwerpen. Het programma kan ook helpen bij het identificeren van endogene miRNAs die geassocieerd zijn met ziektes, zo laat Seinen zien. Hij illustreert beide mogelijkheden aan de hand van, respectievelijk, onderzoek naar de ziekten PKAN en Hodgkin’s lymphoma.

Erwin Seinen (Leeuwarden, 1978) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door NWO. Seinen heeft zich inmiddels als zelfstandig biotech-ondernemer gevestigd in Groningen.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...