Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

11 april 2011

Promotie: dhr. E. Seinen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

Promotor(s): prof.dr. O.C.M. Sibon, prof.dr. R.C. Jansen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Computerprogramma maakt genetisch onderzoek nauwkeuriger

Voor veel genetisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de techniek RNA interferentie (RNAi). Hiermee kunnen specifieke genen worden uitgeschakeld. RNAi wordt helaas ook geplaagd door zogenaamde ‘off-targets’, waarbij per ongeluk de verkeerde genen worden uitgeschakeld. Erwin Seinen ontwikkelde software die helpt om deze problemen te ondervangen.

Seinen ontdekte dat het aantal potentiële off-targets voor RNAi-moleculen soms verrassend hoog is, wat kan leiden tot foute interpretaties van onderzoeksgegevens. Bestaande methodes om off-targets te voorkomen hebben ernstige tekortkomingen, zo toont Seinen verder aan.

Hij ontwikkelde een nieuw computerprogramma, RNAi-Select genaamd, dat het aantal off-targets reduceert door met grote precisie genomische sequenties te analyseren en met die informatie unieke RNAi-moleculen te ontwerpen. Het programma kan ook helpen bij het identificeren van endogene miRNAs die geassocieerd zijn met ziektes, zo laat Seinen zien. Hij illustreert beide mogelijkheden aan de hand van, respectievelijk, onderzoek naar de ziekten PKAN en Hodgkin’s lymphoma.

Erwin Seinen (Leeuwarden, 1978) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door NWO. Seinen heeft zich inmiddels als zelfstandig biotech-ondernemer gevestigd in Groningen.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...