Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Monitoring extracellular glutamate in the rat brain by microdialysis and microsensors: pharmacological applications

01 april 2011

Promotie: mw. M. Evering-van der Zeyden, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Monitoring extracellular glutamate in the rat brain by microdialysis and microsensors: pharmacological applications

Promotor(s): prof.dr.ir. B.H.C. Westerink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Monitoring extracellulair glutamaat in de hersenen

Miranda Evering-van der Zeyden onderzocht de oorsprong van met microdialyse en microsensoren in hersenen van de rat. Extracellulair L-glutamaat, een belangrijke en veel voorkomende excitatoire neurotransmitter in de hersenen, is afkomstig van glia en synaptische bronnen.

Ten eerste onderzocht zij of NMDA-glutamaatreceptoren, gelokaliseerd op de somatodendritische zijden van de mesolimbische dopamineneuronen, gebruikt kunnen worden als een functioneel NMDA-model. Hiervoor gebruikte zij een dual-probe microdialyse systeem. De NMDA-receptoren gelokaliseerd op dopamineneuronen in het ventrale tegmentale gebied (VTA) werden beïnvloed door infusie van glutamatergische stoffen. Evering-van der Zeyden onderzocht de activiteit van deze neuronen met metingen van dopamine in de ipsilaterale nucleus accumbens (NAc). Glutamatergische excitatie was duidelijk detecteerbaar en infusie van NMDA verhoogde de dopaminewaarden tot ongeveer 150% ten op zichtte van controles. Echter, het model laat een beperkte gevoeligheid zien wanneer een daling gedetecteerd dient te worden in NMDA-receptoractiviteit.

Ook gebruikte Evering-van der Zeyden een dual-probemodel voor de toepassing van glutamatergische farmacologische actieve stoffen op dopamine neuronen in het VTA. Haar resultaten gaven een duidelijke mismatch aan tussen de extracellulaire waarden van glutamaat in de VTA en de activiteit van dopaminergic cellen in de VTA (welke is gemeten met dopamine in de NAc). Deze observaties tonen aan dat men voorzichtig moet zijn in het relateren van glutamaat in microdialyse aan ‘neuronale glutamatergische activiteit’ in de hersenen. Echter, onder zekere farmacologische condities zou een klein deel van het met microdialyse gemonsterde glutamaat direct gerelateerd kunnen worden aan synaptische activiteit.

Miranda Evering-van der Zeyden (Zuid-Afrika, 1981) studeerde celbiologie aan de University of Pretoria. Haar promotieonderzoek deed zij bij de vakgroep Biomonitoring and Sensoring van de afdeling Farmacie. Haar onderzoek werd mede gefinancierd door onderzoeksschool GUIDE voor Drug Exploration van de RUG en door Brains On-Line (BOL). Inmiddels werkt zij als projectmanager bij PRA International.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...