GasTerra en Rijksuniversiteit Groningen samen in onderwijs

Discovery truck maakt doorstart
19 april 2011

De RUG Discovery is al bijna zes jaar een begrip in het natuurwetenschappelijk- en technisch onderwijs in Nederland. De truck en haar team staan in de startblokken voor een nieuwe periode van minimaal drie jaar en dit samen met GasTerra. Energie wordt de rode draad in de lessen in het rijdende laboratorium annex collegezaal van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

De energievoorziening is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. 'Met de truck laten we toekomstige beslissers zien welke mogelijkheden voor energie-opwekking en besparing er zijn en moedigen we jongeren aan te kiezen voor een exacte opleiding,' aldus de RUG en GasTerra.

Metamorfose

In de zomermaanden ondergaat de huidige truck een metamorfose. Op het dak van de bijna twintig meter lange truck komen zonnepanelen en een uitschuifbare windmolen voor demonstratiedoeleinden. De energie van de zon zal ook daadwerkelijk gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het opladen van de computers in de truck of het opladen van de mobiele telefoons van de bezoekende leerlingen.

Interieur en exterieur ondergaan een verandering, maar toch blijft voor de scholen veel hetzelfde. 'Energie was al een veelgevraagd onderwerp en net als in het verleden blijven we voorlichting geven over studeren aan de faculteit. Ook blijft er ruimte voor bijzondere practica die in een schoolomgeving door gebrek aan instrumenten soms moeilijk kunnen worden uitgevoerd,' zegt Theo Jurriens van het truckteam.

Nieuwe doelgroep

Voor GasTerra is de scholier een nieuwe doelgroep. 'Toekomstige energiescenario’s zijn een zaak van lange adem. Je kunt dan ook niet te vroeg beginnen met educatie hierover,' zegt Hans Overdiep van GasTerra. 'De ervaring van de RUG met de Discovery-truck past hier prima bij. Zij weten als geen ander hoe deze onderwerpen bij de scholier te brengen. En waar nodig wordt ook nieuw lesmateriaal over dit thema ontwikkeld.'

Ook ziet GasTerra de truck als een opmaat naar de Energy Academy. Overdiep: 'Het Noorden is dé energie hotspot van Nederland. Versterking van onderwijs en onderzoek op energie is goed voor de internationale concurrentiepositie van Nederland'.

Bezuinigingen

De faculteit is blij met de samenwerking met GasTerra. Mede door de overheidsbezuinigingen dreigde de Discovery-truck in zwaar weer te raken. Dankzij de financiële inbreng van GasTerra kan de truck nog minimaal drie jaar blijven rijden.

'Dat is goed nieuws, de truck is een waardevolle schakel in het kiezen van een studie,' vindt onderwijsdecaan Peter van Haastert van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. 'Eerst bezoekt de Discovery leerlingen op school; daarna komen leerlingen op bezoek bij Science LinX, het interactieve science center van de faculteit. Zo onderhouden we intensief contact met leerlingen. De faculteit legt zijn rode loper uit'.

Noot voor de pers

De ondertekening van de samenwerking GasTerra en RUG vindt plaats op woensdagmiddag 20 april tussen 13.30 en 14.30 uur in de tuin van het Academiegebouw, Broerstraat 5, te Groningen. De heren Gertjan Lankhorst en Koos Duppen zullen namens GasTerra respectievelijk RUG de overeenkomst ondertekenen. Uiteraard bent u daarbij van harte welkom.

RUG: Theo Jurriens, t.a.jurriens@rug.nl, tel. 06 53 81 69 59
GasTerra: Henk Ensing, henk.ensing@gasterra.nl, tel. 06 46 28 29 60

Profiel GasTerra
GasTerra is een internationale handelsonderneming die aardgas koopt en verkoopt en aan gas gerelateerde diensten aanbiedt. De onderneming kan bogen op bijna 50 jaar ervaring en beschikt over een sterke inkooppositie. GasTerra bedient een belangrijk deel van de Nederlandse en Europese aardgasmarkt. De onderneming opereert klantgericht en bevordert de veilige en doelmatige inzet van aardgas en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van gas en energie. Het bedrijf onderkent het belang van de transitie naar een duurzame energie-voorziening en initieert projecten in dat kader.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30
printOok beschikbaar in het: English