Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO-apparatuursubsidie voor zes Groningse onderzoekers

03 maart 2011

Zes Groningse onderzoekers krijgen samen zo'n 2,4 miljoen euro van NWO voor nieuwe apparatuur. Landelijk geeft NWO 12,2 miljoen aan 32 onderzoekers.

Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. Met het budget  voor 'investeringen middelgroot' financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen te duur zijn.

De gehonoreerde voorstellen beslaan de volle breedte van de wetenschap. De toekenningen variëren landelijk dan ook van bètawetenschap tot archeologie en taalbeheersing. In Groningen gaan de zes subsidies naar de bètafaculteit (3), het UMCG (2) en de stichting voor ruimteonderzoek SRON (1).

NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 900.000 euro.

Lijst met Groningse projecten

Moleculaire beeldvorming
Dr. P.H. (Phillipus) Elsinga (m) 21-07-1961, UMCG – Stralingswetenschappen. EUR 354.953
Moleculaire beeldvorming heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Door deze groei is de behoefte aan nieuwe tracers en aan nauwkeurige kwantificering van hun kinetiek in doelorganen explosief toegenomen. Het gebruik van vloeistofchromatografie-massaspectrometrie (LC-MS/MS) kan de ontwikkeling van nieuwe tracers voor preklinisch en klinisch onderzoek aanzienlijk versnellen.

Moleculaire complexiteit gescheiden
Prof. dr. B.L. (Ben) Feringa (m) 18-05-1951, RUG – Faculty of Mathematics and Natural Sciences. EUR 387.000
Complexe moleculaire structuren zoals die gevonden worden in de natuur zijn een grote uitdaging voor de synthetische en systeemchemie. Gedurende het laatste decennium hebben we grote vooruitgang geboekt op het gebied van de katalyse. Dit stelt ons nu in staat om zeer complexe natuurstoffen te maken. In dit project willen we nu een stap verder gaan en, gebruikmakend van de nieuwste ontwikkelingen in scheidingstechnologie, het belangrijke gebied van moleculaire complexiteit verder ontwikkelen

Weefsel googelen tot op de vierkante nanometer
Dr. B.N.G. (Ben) Giepmans (m) 23-11-1971, UMCG – Celbiologie. EUR 270.750
Weefsel en kleine modeldieren worden met een bijzondere elektronenmicroscoop met veel detail in kaart gebracht. De gegevens zullen via een ‘Google-maps’-manier beschikbaar komen voor onderzoekers en bijdragen om de oorzaak en doeltreffendheid van therapie in onder andere diabetes en neurodegeneratieve ziekten te begrijpen.

Aardedonkere ruimtesimulator voor een ultra-gevoelige ruimtecamera
Dr. F.P (Frank) Helmich (m) 31-07-1966, SRON. EUR 900.000
Voordat een SRON-camera definitief gelanceerd wordt om zijn rondjes in de ruimte te draaien, wordt deze uitgebreid aan de tand gevoeld. Voor het testen is een ruimtesimulator nodig, die de duisternis en lage temperaturen van het heelal nabootst. Met de financiële steun van NWO heeft SRON nu de beschikking over zo’n simulator, en is SRON deze nu aan het voorbereiden voor de komende missie: SPICA, een samenwerking tussen de Japanse en Europese ruimtevaartorganisaties JAXA en ESA.

Cellulaire klokprocessen kleurrijk ontrafeld
Dr. R.A. (Roelof) Hut (m) 28-08-1966, RUG – Centre for Behaviour and Neuroscience . EUR 395.400
Biologische klokcellen regelen ons dagnachtritme met klokgenen en klokeiwitten. Uiterst gevoelige, innovatieve microscooptechnologie brengt dit netwerk van genen en zenuwcellen in kaart door celfunctie met kleuren te markeren, terwijl lichtgevende eiwitten als wijzers van de klok kunnen worden afgelezen.

Uitdagende eiwitten in drie dimensies
Dr. A.C. (Anke) Terwisscha van Scheltinga (v) 20-08-1968), RUG – Biofysische Chemie. EUR 119.774
Membraaneiwitten en eiwitcomplexen spelen belangrijke rollen in veel biologische processen. Hoewel ze vaak slechts in microgramhoeveelheden te isoleren zijn, is het met gespecialiseerde apparatuur voor de zuivering, karakterisering en kristallisatie van deze eiwitten toch mogelijk atomaire structuren te verkrijgen.

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 12:18

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.