Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Michiel Bergmans - Preventing medication errors on a paediatric intensive care unit

29 maart 2011

afstudeercolloquium

A substantial part of all medical errors involves medication. Although it is impossible to eliminate all potential errors, the environment of hospital staff can be altered to induce error prevention and stimulate recovery from errors. One way to prevent medication errors is the use of computerised prescriber order entry (CPOE). CPOE facilitates prescription of medication; one of the most error-prone stages of the medication process. The aim of the present study, requested by the paediatric intensive care unit (PICU) of the University Medical Centre Groningen, was to analyse and improve the medication process and the CPOE-system used at the PICU, in order to prevent medication errors. First, a Hierarchical Task Analysis (HTA) was conducted to create a thorough understanding of the medication process. A follow-up analysis was carried out to identify potential errors. Possible solutions were proposed in order to eliminate several of these hazards.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...