Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Michiel Bergmans - Preventing medication errors on a paediatric intensive care unit

29 maart 2011

afstudeercolloquium

A substantial part of all medical errors involves medication. Although it is impossible to eliminate all potential errors, the environment of hospital staff can be altered to induce error prevention and stimulate recovery from errors. One way to prevent medication errors is the use of computerised prescriber order entry (CPOE). CPOE facilitates prescription of medication; one of the most error-prone stages of the medication process. The aim of the present study, requested by the paediatric intensive care unit (PICU) of the University Medical Centre Groningen, was to analyse and improve the medication process and the CPOE-system used at the PICU, in order to prevent medication errors. First, a Hierarchical Task Analysis (HTA) was conducted to create a thorough understanding of the medication process. A follow-up analysis was carried out to identify potential errors. Possible solutions were proposed in order to eliminate several of these hazards.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...