Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Michiel Bergmans - Preventing medication errors on a paediatric intensive care unit

29 maart 2011

afstudeercolloquium

A substantial part of all medical errors involves medication. Although it is impossible to eliminate all potential errors, the environment of hospital staff can be altered to induce error prevention and stimulate recovery from errors. One way to prevent medication errors is the use of computerised prescriber order entry (CPOE). CPOE facilitates prescription of medication; one of the most error-prone stages of the medication process. The aim of the present study, requested by the paediatric intensive care unit (PICU) of the University Medical Centre Groningen, was to analyse and improve the medication process and the CPOE-system used at the PICU, in order to prevent medication errors. First, a Hierarchical Task Analysis (HTA) was conducted to create a thorough understanding of the medication process. A follow-up analysis was carried out to identify potential errors. Possible solutions were proposed in order to eliminate several of these hazards.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...