Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Catalytic asymmetric synthesis of heterocycles

25 maart 2011

Promotie: dhr. J.F. Teichert, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Catalytic asymmetric synthesis of heterocycles

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe methoden voor de synthese van farmaceutica

Het onderzoek beschreven in het proefschrift van Johannes Teichert is gericht op het ontwikkelen van nieuwe katalytische methoden voor de synthese van heterocyclische verbindingen. Dat zijn moleculen die belangrijke synthetische intermediairs zijn voor het preparen van biologisch actieve verbindingen zoals farmaceutica.

De gebruikte methodologie bestaat uit asymmetrische koper-gekatalyseerde allylische substitutie, koper-gekatalyseerde geconjugeerde additie en iridium-gekatalyseerde allylische substitutie.

Door middel van de koper-gekatalyseerde allylische substitutie reacties te combineren met ringsluiting metathese zijn chirale, stikstof bevattende, heterocyclische verbindingen beschikbaar. Een belangrijke eigenschap van deze reacties is dat het de mogelijkheid opent om verbindingen te maken met verschillende ringgroottes.

Door middel van het toepassen van de koper-gekatalyseerde geconjugeerde additie van Grignard reagentia aan coumarinederivaten is het mogelijk om de bijbehorende geconjugeerde additie producten te isoleren met een hoge opbrengst en hoge enantioselectiviteit. Deze additie producten dienen als zeer veelzijdige synthetische intermediairen, die in situ omgezet konden worden in voorheen onbeschikbare chirale fenol esters en amides.

Een hoogtepunt van het onderzoek was de ontwikkeling van de eerste intramoleculaire asymmetrische iridium-gekatalyseerde allylische amidatie reactie. Deze nieuwe transformatie opent een synthetische route naar chirale tetrahydroisoquinolines en verzadigde chirale stikstof bevattende heterocyclische verbindingen. Chirale tetrahydroisoquinolines zijn de belangrijkste structurele kenmerken van een groot aantal biologisch actieve verbindingen waarvoor eerder maar zeer weinig synthetische routes bekend zijn.

Johannes Teichert (Duitsland, 1980) studeerde scheikunde aan de ETH Zurich. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep synthetisch organische chemie van prof.dr. Feringa. Het werd gefinancierd door National Research School NRSC-Catalysis. Teichert gaat door als postdoc onderzoeker bij de ETH Zurich, laboratory for organic chemistry.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...