Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Catalytic asymmetric synthesis of heterocycles

25 maart 2011

Promotie: dhr. J.F. Teichert, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Catalytic asymmetric synthesis of heterocycles

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe methoden voor de synthese van farmaceutica

Het onderzoek beschreven in het proefschrift van Johannes Teichert is gericht op het ontwikkelen van nieuwe katalytische methoden voor de synthese van heterocyclische verbindingen. Dat zijn moleculen die belangrijke synthetische intermediairs zijn voor het preparen van biologisch actieve verbindingen zoals farmaceutica.

De gebruikte methodologie bestaat uit asymmetrische koper-gekatalyseerde allylische substitutie, koper-gekatalyseerde geconjugeerde additie en iridium-gekatalyseerde allylische substitutie.

Door middel van de koper-gekatalyseerde allylische substitutie reacties te combineren met ringsluiting metathese zijn chirale, stikstof bevattende, heterocyclische verbindingen beschikbaar. Een belangrijke eigenschap van deze reacties is dat het de mogelijkheid opent om verbindingen te maken met verschillende ringgroottes.

Door middel van het toepassen van de koper-gekatalyseerde geconjugeerde additie van Grignard reagentia aan coumarinederivaten is het mogelijk om de bijbehorende geconjugeerde additie producten te isoleren met een hoge opbrengst en hoge enantioselectiviteit. Deze additie producten dienen als zeer veelzijdige synthetische intermediairen, die in situ omgezet konden worden in voorheen onbeschikbare chirale fenol esters en amides.

Een hoogtepunt van het onderzoek was de ontwikkeling van de eerste intramoleculaire asymmetrische iridium-gekatalyseerde allylische amidatie reactie. Deze nieuwe transformatie opent een synthetische route naar chirale tetrahydroisoquinolines en verzadigde chirale stikstof bevattende heterocyclische verbindingen. Chirale tetrahydroisoquinolines zijn de belangrijkste structurele kenmerken van een groot aantal biologisch actieve verbindingen waarvoor eerder maar zeer weinig synthetische routes bekend zijn.

Johannes Teichert (Duitsland, 1980) studeerde scheikunde aan de ETH Zurich. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep synthetisch organische chemie van prof.dr. Feringa. Het werd gefinancierd door National Research School NRSC-Catalysis. Teichert gaat door als postdoc onderzoeker bij de ETH Zurich, laboratory for organic chemistry.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...