Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Improving the measurement of skin autofluorescence or working on the clinical applicability of skin autofluorescence from a biomedical engineering perspective

23 maart 2011

Promotie: dhr. M. Koetsier, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Improving the measurement of skin autofluorescence or working on the clinical applicability of skin autofluorescence from a biomedical engineering perspective

Promotor(s): prof.dr. G. Rakhorst, prof.dr. T.P. Links

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Risico op hart- en vaatziekten nu nog beter te voorspellen

Hoeveel risico loopt een patiënt om hart- en vaatziekten te krijgen? Die inschatting wordt nu nog gemaakt aan de hand van klassieke indicatoren als cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Maar een betere inschatting is nodig en mogelijk. Met de AGE Reader, een in Groningen ontwikkeld apparaat, kunnen op eenvoudige manier zogenaamde AGE’s (Advanced Glycation Endproducts) worden gemeten. Deze geven een nauwkeurige indicatie van de kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Marten Koetsier.

De AGE Reader stelt de hoeveelheid AGE’s in de huid van de patiënt vast met behulp van ultraviolet licht. Dit is een niet-belastende en goedkope vorm van onderzoek, die inmiddels overal ter wereld wordt toegepast. Koetsier verrichtte een groot aantal metingen aan de huid van gezonde proefpersonen en stelde op basis hiervan leeftijdsafhankelijke referentiewaarden vast. Deze referentiewaarden kunnen het opsporen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten verder verbeteren. Door een nieuw ontwikkelde rekenmethode kan ook de hoeveelheid AGE’s bij personen met een donkere huidskleur worden bepaald. Ook stelde Koetsier vast dat de AGE-waarden betrouwbaar kunnen worden vastgesteld bij patiënten die nierdialyse ondergaan. Veranderingen in het bloedplasma van deze personen hebben nauwelijks invloed op de metingen, zo blijkt.

Marten Koetsier (Arnhem, 1980) studeerde Biomedische Technologie te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Biomedische Technologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Kolff Instituut, in samenwerking met en mede gefinancierd door DiagnOptics Technologies B.V.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...