Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Improving the measurement of skin autofluorescence or working on the clinical applicability of skin autofluorescence from a biomedical engineering perspective

23 maart 2011

Promotie: dhr. M. Koetsier, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Improving the measurement of skin autofluorescence or working on the clinical applicability of skin autofluorescence from a biomedical engineering perspective

Promotor(s): prof.dr. G. Rakhorst, prof.dr. T.P. Links

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Risico op hart- en vaatziekten nu nog beter te voorspellen

Hoeveel risico loopt een patiënt om hart- en vaatziekten te krijgen? Die inschatting wordt nu nog gemaakt aan de hand van klassieke indicatoren als cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Maar een betere inschatting is nodig en mogelijk. Met de AGE Reader, een in Groningen ontwikkeld apparaat, kunnen op eenvoudige manier zogenaamde AGE’s (Advanced Glycation Endproducts) worden gemeten. Deze geven een nauwkeurige indicatie van de kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Marten Koetsier.

De AGE Reader stelt de hoeveelheid AGE’s in de huid van de patiënt vast met behulp van ultraviolet licht. Dit is een niet-belastende en goedkope vorm van onderzoek, die inmiddels overal ter wereld wordt toegepast. Koetsier verrichtte een groot aantal metingen aan de huid van gezonde proefpersonen en stelde op basis hiervan leeftijdsafhankelijke referentiewaarden vast. Deze referentiewaarden kunnen het opsporen van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten verder verbeteren. Door een nieuw ontwikkelde rekenmethode kan ook de hoeveelheid AGE’s bij personen met een donkere huidskleur worden bepaald. Ook stelde Koetsier vast dat de AGE-waarden betrouwbaar kunnen worden vastgesteld bij patiënten die nierdialyse ondergaan. Veranderingen in het bloedplasma van deze personen hebben nauwelijks invloed op de metingen, zo blijkt.

Marten Koetsier (Arnhem, 1980) studeerde Biomedische Technologie te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Biomedische Technologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Kolff Instituut, in samenwerking met en mede gefinancierd door DiagnOptics Technologies B.V.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...