Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stochastic models for particle deposition, car parking and frequency assignment

25 maart 2011

Promotie: dhr. S.R. Fleurke, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Stochastic models for particle deposition, car parking and frequency assignment

Promotor(s): prof.dr. C. Külske, prof.dr. H.G. Dehling, prof.dr. A.C.D van Enter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Rekenmodellen voor radiofrequenties

Het proefschrift van wiskundige Sjoert Fleurke bestaat uit twee delen. Deel 1 behandelt enkele particle deposition, car parking en frequency assignment modellen. Deze modellen zijn sterk aan elkaar verwant. Ze worden veralgemeniseerd naar (random) bomen waarvan diverse eigenschappen worden onderzocht. De nadruk ligt op de berekening van de 'particle'-dichtheden van de lagen waarop de depositie plaatsvindt. Deze dichtheden blijken over het algemeen per laag verschillend te zijn. Enkele bevindingen worden vertaald naar de praktijk van het verlenen van vergunningen voor radiofrequentiegebruik.

Het tweede deel gaat over statistische eigenschappen van enkele meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor het meten van de drukte op een radiokanaal. Verder worden methoden ontwikkeld voor het berekenen van de kans op interferentie die veroorzaakt wordt door een groot aantal kleine stoorbronnen die willekeurig gedistribueerd zijn over een oppervlak.

Sjoert Fleurke (Winschoten, 1970) studeerde wiskunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Agentschap Telecom van het ministerie van EL&I, die het ook financierde. Fleurke is in dienst van het Agentschap.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...