Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stochastic models for particle deposition, car parking and frequency assignment

25 maart 2011

Promotie: dhr. S.R. Fleurke, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Stochastic models for particle deposition, car parking and frequency assignment

Promotor(s): prof.dr. C. Külske, prof.dr. H.G. Dehling, prof.dr. A.C.D van Enter

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Rekenmodellen voor radiofrequenties

Het proefschrift van wiskundige Sjoert Fleurke bestaat uit twee delen. Deel 1 behandelt enkele particle deposition, car parking en frequency assignment modellen. Deze modellen zijn sterk aan elkaar verwant. Ze worden veralgemeniseerd naar (random) bomen waarvan diverse eigenschappen worden onderzocht. De nadruk ligt op de berekening van de 'particle'-dichtheden van de lagen waarop de depositie plaatsvindt. Deze dichtheden blijken over het algemeen per laag verschillend te zijn. Enkele bevindingen worden vertaald naar de praktijk van het verlenen van vergunningen voor radiofrequentiegebruik.

Het tweede deel gaat over statistische eigenschappen van enkele meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor het meten van de drukte op een radiokanaal. Verder worden methoden ontwikkeld voor het berekenen van de kans op interferentie die veroorzaakt wordt door een groot aantal kleine stoorbronnen die willekeurig gedistribueerd zijn over een oppervlak.

Sjoert Fleurke (Winschoten, 1970) studeerde wiskunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Agentschap Telecom van het ministerie van EL&I, die het ook financierde. Fleurke is in dienst van het Agentschap.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.