Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Protein structure and dynamics by NMR: synergy between biochemistry and pulse sequence design

18 maart 2011

Promotie: dhr. R. Otten, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Protein structure and dynamics by NMR: synergy between biochemistry and pulse sequence design

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe NMR-methoden voor eiwit-onderzoek

Eiwitten zijn de moleculaire machientjes in een cel, die betrokken zijn bij vrijwel alle belangrijke (chemische) processen. Om de werking van een eiwit te begrijpen is naast het ontrafelen van de driedimensionale structuur ook het bestuderen van de bewegelijkheid van zo’n molecuul van groot belang.

Het onderzoek dat wordt beschreven in het proefschrift van Renee Otten richt zich op de ontwikkeling van kernspinresonantie (nuclear magnetic resonance, NMR) methoden om de structuur en dynamica van eiwitten te onderzoeken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de combinatie van biochemische labeling methoden en nieuwe NMR experimenten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat aminozuren met een methylgroep in de zijketen interessant zijn omdat deze groepen belangrijke informatie bevatten over de structuur en dynamica van eiwitten. Otten laat zien dat de beschreven methodiek geschikt is voor het bestuderen van de structuur en dynamica van grotere eiwitten (tot ~40 kDa). Daarnaast demonstreert hij de kracht van NMR spectroscopie bij het karakteriseren van (intrinsiek) ontvouwen, maar functionele eiwitten. Deze groep van eiwitten is lastig te bestuderen vanwege hun grote flexibiliteit, maar NMR is hiervoor verreweg de meest geschikte techniek. Een nieuw experiment wordt beschreven voor het meten van koppelingsconstanten, die belangrijke informatie verschaffen over de lokale structuur van het eiwit. Dit proefschrift laat zien dat de synergie zien tussen biochemie en de ontwikkeling van experimenten van essentieel belang is voor de verdere ontwikkeling van NMR spectroscopie.

Renee Otten (Heerenveen, 1980) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij vakgroep Moleculaire Dynamica. Otten gaat verder met onderzoek als postdoc aan de Brandeis University in Boston, VS.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...