Op de apenrots: beleidsontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken

08 maart 2011

Oratie : dhr. prof.dr. R.J. van der Veen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Op de apenrots: beleidsontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken

Leeropdracht: Beleid en beleidsontwikkeling van de Nederlandse buitenlandse betrekkingen, vanwege het Groninger Universiteitsfonds

Faculteit: Letteren

Op 8 maart 2011 aanvaardt dr. Roel van der Veen met een oratie getiteld ‘Op de apenrots: beleidsontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken’ zijn ambt van bijzonder hoogleraar Beleid en Beleidsontwikkeling van de Nederlandse Buitenlandse Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, dat hiermee de contacten met de academische wereld wil versterken. Roel van der Veen is op het ministerie wetenschappelijk raadadviseur.

In zijn oratie zal hij ingaan op hoe in Den Haag dagelijks buitenlands beleid wordt gemaakt tegen een achtergrond van constanten die al decennia, zo niet eeuwen, zichtbaar zijn. De rol van kennis op het beleidsproces zal uitgebreid aan de orde komen, inclusief de complexe en niet zelden onbevredigende wisselwerking tussen wetenschap en politiek. Een relatief recente ontwikkeling is de toenemende invloed van de binnenlandse politiek op het buitenlands beleid, die parallel lijkt te lopen met de toenemende vervlechting van internationale en nationale vraagstukken. Tot slot bespreekt hij de zoektocht op het ministerie naar een adequate invulling van de strategische functie, die moet helpen bij het formuleren van buitenlands beleid dat is toegesneden op de snel veranderende internationale wereld.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41