Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compositional analysis and control of dynamical systems

11 maart 2011

Promotie: dhr. F.J. Kerber, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compositional analysis and control of dynamical systems

Promotor(s): prof.dr. A.J. van der Schaft

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Compositionele analyse-technieken

Compositionele analyse-technieken worden vaak gebruik om grote computerprogramma's op correctheid te controleren. Het sleutelprobleem daarbij is de complexiteit die veroorzaakt wordt doordat deelprocessen die gelijktijdig lopen, elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden. Compositioneel redeneren vereenvoudigt een probleemstelling voor het gehele systeem door splitsing in meerdere deelproblemen. Het doel van het proefschrift van Florian Kerber is om compositionele methodes die afkomstig zijn uit de theoretische informatica, bruikbaar te maken voor de analyse van dynamische systemen uit de regel- en systeemtheorie.

Het onderzoek van Kerber is gericht op redeneermethodes die op (bi)simulaties zijn gebaseerd. Een belangrijk resultaat is dat circulair 'assume-guarantee' redeneren logisch correct en compleet is voor feedbackinterconnecties van lineaire tijd-continue systemen. Bovendien leidt het gebruik van compositionele technieken in de regeltheorie tot nieuwe inzichten onder meer op het gebied van passiviteit en gedecentraliseerde regeling.

Florian Kerber (Duitsland, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Stuttgart en het Georgia Institute of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd het Johan Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Science van de RUG en gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...