Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compositional analysis and control of dynamical systems

11 maart 2011

Promotie: dhr. F.J. Kerber, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compositional analysis and control of dynamical systems

Promotor(s): prof.dr. A.J. van der Schaft

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Compositionele analyse-technieken

Compositionele analyse-technieken worden vaak gebruik om grote computerprogramma's op correctheid te controleren. Het sleutelprobleem daarbij is de complexiteit die veroorzaakt wordt doordat deelprocessen die gelijktijdig lopen, elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden. Compositioneel redeneren vereenvoudigt een probleemstelling voor het gehele systeem door splitsing in meerdere deelproblemen. Het doel van het proefschrift van Florian Kerber is om compositionele methodes die afkomstig zijn uit de theoretische informatica, bruikbaar te maken voor de analyse van dynamische systemen uit de regel- en systeemtheorie.

Het onderzoek van Kerber is gericht op redeneermethodes die op (bi)simulaties zijn gebaseerd. Een belangrijk resultaat is dat circulair 'assume-guarantee' redeneren logisch correct en compleet is voor feedbackinterconnecties van lineaire tijd-continue systemen. Bovendien leidt het gebruik van compositionele technieken in de regeltheorie tot nieuwe inzichten onder meer op het gebied van passiviteit en gedecentraliseerde regeling.

Florian Kerber (Duitsland, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Stuttgart en het Georgia Institute of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd het Johan Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Science van de RUG en gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...