Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compositional analysis and control of dynamical systems

11 maart 2011

Promotie: dhr. F.J. Kerber, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compositional analysis and control of dynamical systems

Promotor(s): prof.dr. A.J. van der Schaft

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Compositionele analyse-technieken

Compositionele analyse-technieken worden vaak gebruik om grote computerprogramma's op correctheid te controleren. Het sleutelprobleem daarbij is de complexiteit die veroorzaakt wordt doordat deelprocessen die gelijktijdig lopen, elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden. Compositioneel redeneren vereenvoudigt een probleemstelling voor het gehele systeem door splitsing in meerdere deelproblemen. Het doel van het proefschrift van Florian Kerber is om compositionele methodes die afkomstig zijn uit de theoretische informatica, bruikbaar te maken voor de analyse van dynamische systemen uit de regel- en systeemtheorie.

Het onderzoek van Kerber is gericht op redeneermethodes die op (bi)simulaties zijn gebaseerd. Een belangrijk resultaat is dat circulair 'assume-guarantee' redeneren logisch correct en compleet is voor feedbackinterconnecties van lineaire tijd-continue systemen. Bovendien leidt het gebruik van compositionele technieken in de regeltheorie tot nieuwe inzichten onder meer op het gebied van passiviteit en gedecentraliseerde regeling.

Florian Kerber (Duitsland, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Stuttgart en het Georgia Institute of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd het Johan Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Science van de RUG en gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.