Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Compositional analysis and control of dynamical systems

11 maart 2011

Promotie: dhr. F.J. Kerber, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Compositional analysis and control of dynamical systems

Promotor(s): prof.dr. A.J. van der Schaft

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Compositionele analyse-technieken

Compositionele analyse-technieken worden vaak gebruik om grote computerprogramma's op correctheid te controleren. Het sleutelprobleem daarbij is de complexiteit die veroorzaakt wordt doordat deelprocessen die gelijktijdig lopen, elkaar wederzijds kunnen beïnvloeden. Compositioneel redeneren vereenvoudigt een probleemstelling voor het gehele systeem door splitsing in meerdere deelproblemen. Het doel van het proefschrift van Florian Kerber is om compositionele methodes die afkomstig zijn uit de theoretische informatica, bruikbaar te maken voor de analyse van dynamische systemen uit de regel- en systeemtheorie.

Het onderzoek van Kerber is gericht op redeneermethodes die op (bi)simulaties zijn gebaseerd. Een belangrijk resultaat is dat circulair 'assume-guarantee' redeneren logisch correct en compleet is voor feedbackinterconnecties van lineaire tijd-continue systemen. Bovendien leidt het gebruik van compositionele technieken in de regeltheorie tot nieuwe inzichten onder meer op het gebied van passiviteit en gedecentraliseerde regeling.

Florian Kerber (Duitsland, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Stuttgart en het Georgia Institute of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd het Johan Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Science van de RUG en gefinancierd door NWO.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...