Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

State-business relations in post-1998 Indonesia: the role of Kadin

10 maart 2011

Promotie: dhr. I. Hartono, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: State-business relations in post-1998 Indonesia: the role of Kadin

Promotor(s): prof.dr. C.L.M. Hermes, prof.dr. B.S. Hadiwinata

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

De invloed van de Indonesische Kamer van Koophandel (1998-2003)

De Indonesische president Soeharto trad af in het jaar 1998, waarna een nieuwe fase in het land begon. Promovendus Irawan Hatono bestudeerde de veranderende relaties tussen de overheid en het bedrijfsleven in Indonesië tijdens de eerste vijf jaar daarna. Het proefschrift beschrijft deze veranderingen aan de hand van de rol van Kadin, de Indonesische Kamer van Koophandel. Welke rol speelde deze organisatie, die de belangen van het bedrijfsleven behartigt, in de periode 1998-2003 heeft gespeeld bij de totstandkoming van politiek-economische besluiten?

Ten tijde van het Soeharto-regime trad de overheid op dominante wijze op bij de economische besluitvorming, terwijl Kadin slechts een marginale rol speelde. De politieke en economische hervormingen vanaf 1997-1998 boden Kadin echter in potentie meer ruimte om de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Hatono illustreert aan de hand van drie casestudies in hoeverre Kadin daarin tussen 1998 en 2003 geslaagd is.

Hieruit blijkt dat Kadin slechts zeer beperkt invloed heeft gehad. Voor een belangrijk deel komt dat doordat de politieke en economische hervormingen na 1998 ruimte boden aan allerlei maatschappelijke organisaties, zoals werknemersorganisaties en NGO’s, om zich te laten horen en zich te bemoeien met politieke besluitvorming. Tegelijkertijd leidden de hervormingen ertoe dat de overheid meer belang hechtte aan behoeften van de samenleving. Hierdoor werd het speelveld voor Kadin om de belangen van het Indonesisch bedrijfsleven te vertegenwoordigen ingeperkt.

Irawan Hartono (Indonesië, 1959) studeerde International Resources and Development aan Leeds University in het Verenigd Koninkrijk. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hartono is docent aan de Universitas Katolik Parahyangan in Bandung, Indonesië.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 17 oktober 2018

  Onderling contact tussen patiënten via social media leidt tot betere relatie met zorgverlener

  Chronisch zieken hebben baat bij online medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect op de relatie tussen patiënt en zorgverlener...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...