Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PET and SPECT imaging of bone marrow disorders

02 maart 2011

Promotie: dhr. A. Agool, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PET and SPECT imaging of bone marrow disorders

Promotor(s): prof.dr. E. Vellenga, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe techniek voor PET scan bij diagnostiek beenmergziekten

Het gebruik van nieuwe tracers bij de PET scan van het beenmerg levert informatie om verschillende bloedziekten te kunnen onderscheiden. De techniek kan ook ingezet worden om de effecten van behandeling te monitoren. Dit concludeert Ali Agool in zijn promotieonderzoek.

De aanmaak van bloedcellen vindt plaats in het beenmerg. In geval van beenmergziekten treedt een versterkte of verminderde cel-aanmaak in het beenmerg op. Algool bestudeerde hoe de nieuwe tracer 3-deoxy-3-18F-fluorothymidine (18F-FLT) bij de PET scan kan worden ingezet voor de diagnostiek van bloedziekten. Aan de hand van het opnamepatroon van 18F-FLT in de beenmergcellen, de beenmergverdeling en de opname-intensiteit van de tracer in het gehele beenmergcompartiment, bleek het mogelijk om te differentiëren tussen bloedziekten. Bij patiënten met multipel myeloom is een andere tracer, 111In-somatostatine (SRS), gebruikt. Verhoogde activiteit van de somatostatine receptoren werd vooral gevonden bij patiënten die opnieuw ziekteactiviteit vertoonden.

Ali Agool (Bagdad, Irak, 1967) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichte zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Hematologie en Nucleaire Geneeskunde van het UMCG. Na zijn promotie gaat Agool werken als Nucleair geneeskundige in de Ziekenhuisgroep in Almelo.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...