Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Publieksmiddag Religie en conflict, a.s. zaterdag

30 maart 2011

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap houdt op zaterdag 2 april van 13.30–16.45 uur een publieksmiddag Religie en conflict aan de Oude Boteringestraat 38 te Groningen. De middag is bedoeld voor een breed publiek.

Tijdens het middagprogramma zullen Paul Cliteur (hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden) en Ruard Ganzevoort (hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit en kandidaat Eerste Kamerlid voor GroenLinks) een lezing geven.

Lezingen

Paul Cliteur zal ingaan op zijn boek Het monotheïstisch dilemma, waarin hij de vraag opwerpt wat de relatie is tussen religie en geweld. Hij richt zich op terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiensten. De religieuze terrorist kan worden gezien als een ‘gewetensdader’ die zich in een ‘dilemma’ bevindt: moet hij de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God? Cliteur betoogt dat in het monotheïsme (vooral in het Oude Testament) aanknopingspunten liggen voor radicalisme dat tot geweld kan leiden.

Ruard Ganzevoort zal met zijn lezing Religie: het mooiste en gevaarlijkste wat we hebben ingaan op de ambivalentie die alle religie eigen is en die vraagt om zorgvuldig en evenwichtig beleid. Hij koppelt een religiewetenschappelijk en een politiek perspectief.

Reacties en discussie

Na lezing zullen dr. C. Jedan, prof. dr. A.F. Sanders, dr. K.E. Knibbe en prof. dr. C.K.M. von Stuckrad, allen stafleden van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap hun reactie geven. De middag wordt afgeloten met een paneldiscussie.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via faculteit.ggw@rug.nl. De toegang is gratis.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bergitte Groenveld, tel. 050 363 5597, e-mail: b.a.groenveld@rug.nl.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...