Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'

01 maart 2011

Op 10 maart 2011 organiseert de vakgroep Klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen in de Posthoornkerk in Amsterdam het symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'. Tijdens het symposium wordt de grilligheid van de meest voorkomende psychische klachten van diverse kanten belicht.

Hoe erg of abnormaal is het om een zwartkijker of een angsthaas te zijn? Blijft dit vervolgens zo de rest van het leven? Naast op deze vragen wordt ook ingegaan op de vraag of er iets aan 'de aard van het beestje' te doen is.

Bioloog en schrijver Midas Dekkers opent het symposium met een lezing over de vraag of dieren ook een depressieve of angstige aard kunnen hebben en wat ons dat vertelt over de mens.

Diverse psychologen en psychiaters bespreken vervolgens de laatste inzichten en behandelingen op dit vlak. Zo presenteert de Zwitserse hoogleraar psychiatrie Jules Angst nieuwe kennis over mensen die hun leven lang worstelen met manisch depressiviteit, depressie en/of angststoornissen.

Tijdens het symposium worden bovendien enkele nieuwe psychologische behandelingen gedemonstreerd, zoals de Preventieve Cognitieve Therapie en de nieuwe vorm Mobiele Cognitieve Therapie.

Mobiele Cognitieve Therapie kan vanuit huis gedaan worden via de computer of mobiele telefoon met een therapeut op afstand. Met behulp van SMSjes wordt gevolgd hoe het gaat met de stemming.

Het symposium besluit met een overzicht van alle effectieve behandelingen voor depressie en angst.

Het symposium is een initiatief van prof.dr. C. Bockting (vakgroep Klinische Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen). Met haar onderzoeksgroep bestudeert zij het beloop van psychische klachten over tijd, factoren die chroniciteit en recidivering bepalen en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden om de prognose te verbeteren (zie: www.rug.nl/staff/c.l.h.bockting/research).

 

Symposium

Titel: 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'

Datum: 10 maart 2011 van 13.00 tot 17.30 uur

Locatie: Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126, 1013 EX Amsterdam

Toegang: 60 euro

Voor meer informatie en aanmelden zie www.doorbreek-depressie.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...