Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'

01 maart 2011

Op 10 maart 2011 organiseert de vakgroep Klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen in de Posthoornkerk in Amsterdam het symposium 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'. Tijdens het symposium wordt de grilligheid van de meest voorkomende psychische klachten van diverse kanten belicht.

Hoe erg of abnormaal is het om een zwartkijker of een angsthaas te zijn? Blijft dit vervolgens zo de rest van het leven? Naast op deze vragen wordt ook ingegaan op de vraag of er iets aan 'de aard van het beestje' te doen is.

Bioloog en schrijver Midas Dekkers opent het symposium met een lezing over de vraag of dieren ook een depressieve of angstige aard kunnen hebben en wat ons dat vertelt over de mens.

Diverse psychologen en psychiaters bespreken vervolgens de laatste inzichten en behandelingen op dit vlak. Zo presenteert de Zwitserse hoogleraar psychiatrie Jules Angst nieuwe kennis over mensen die hun leven lang worstelen met manisch depressiviteit, depressie en/of angststoornissen.

Tijdens het symposium worden bovendien enkele nieuwe psychologische behandelingen gedemonstreerd, zoals de Preventieve Cognitieve Therapie en de nieuwe vorm Mobiele Cognitieve Therapie.

Mobiele Cognitieve Therapie kan vanuit huis gedaan worden via de computer of mobiele telefoon met een therapeut op afstand. Met behulp van SMSjes wordt gevolgd hoe het gaat met de stemming.

Het symposium besluit met een overzicht van alle effectieve behandelingen voor depressie en angst.

Het symposium is een initiatief van prof.dr. C. Bockting (vakgroep Klinische Psychologie, Rijksuniversiteit Groningen). Met haar onderzoeksgroep bestudeert zij het beloop van psychische klachten over tijd, factoren die chroniciteit en recidivering bepalen en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden om de prognose te verbeteren (zie: www.rug.nl/staff/c.l.h.bockting/research).

Symposium

Titel: 'Depressief realisme, angsthaas of zwartkijker?'

Datum: 10 maart 2011 van 13.00 tot 17.30 uur

Locatie: Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126, 1013 EX Amsterdam

Toegang: 60 euro

Voor meer informatie en aanmelden zie www.doorbreek-depressie.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 20 maart 2023

  Veilig zelfstandig fietsen door slechtzienden

  Kunnen slechtzienden veilig zelfstandig fietsen? Bart Jelijs stelt dat richtlijnen daarvoor niet alleen gebaseerd moeten zijn op de aard of de ernst van een visuele functiebeperking, want dat sluit veel slechtziende mensen onnodig uit. Bovendien...

 • 07 maart 2023

  Gelijkheid – Ook tussen de lakens

  We vinden het vaak moeilijk om over seks en seksualiteit te praten. Niet vreemd, wel kwalijk, vindt onderzoeker Charmaine Borg. Want daardoor verandert er niets aan onze (ouderwetse) opvattingen over seks. En vooral vrouwen zijn daar de dupe van....