Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics - Gunter Cornelissen

08 februari 2011

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, February 8th 2011

Speaker: Gunther Cornelissen (Universiteit Utrecht)

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time: 16.15

 

 

 

Title:Pluralizing zeta


Abstract:

 

With Euler and Riemann, a magical object entered mathematics: the zeta function. The magic lies in the fact that the mysterious ways of complex analysis can be made to bear fruit on problem in combinatorics, number theory, dynamics or geometry. In the talk, I will first show some of the traditional magic, and then discuss why it is interesting to replace "one zeta function" by "many zeta functions": the new philosophy is that several structures (such as Riemannian manifolds and number fields) - that are maybe not uniquely determined by one zeta function - can be completely captured by such a family of zeta functions (joint work with Matilde Marcolli and Jan Willem de Jong).

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. M. Dür (e-mail: M.E.Dur@rug.nl)

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...