Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics - Gunter Cornelissen

08 februari 2011

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, February 8th 2011

Speaker: Gunther Cornelissen (Universiteit Utrecht)

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time: 16.15

 

 

 

Title:Pluralizing zeta


Abstract:

 

With Euler and Riemann, a magical object entered mathematics: the zeta function. The magic lies in the fact that the mysterious ways of complex analysis can be made to bear fruit on problem in combinatorics, number theory, dynamics or geometry. In the talk, I will first show some of the traditional magic, and then discuss why it is interesting to replace "one zeta function" by "many zeta functions": the new philosophy is that several structures (such as Riemannian manifolds and number fields) - that are maybe not uniquely determined by one zeta function - can be completely captured by such a family of zeta functions (joint work with Matilde Marcolli and Jan Willem de Jong).

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. M. Dür (e-mail: M.E.Dur@rug.nl)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:24

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...