Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw geneesmiddel remt groei tumoren vanuit de alvleesklier

16 februari 2011

RUG/UMCG-oncologe prof. Liesbeth de Vries was een van de onderzoekers naar een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van alvleesklierkanker. Zij ontdekten dat het middel de groei van vergevorderde neuro-endocriene tumoren van de alvleesklier de kans op overleving van de patiënten zonder dat de tumoren groeien, doet toenemen. Niet eerder werd een onderzoek naar deze zeldzame ziekte op deze schaal uitgevoerd; 410 patiënten uit 18 landen en 82 behandelcentra namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn deze week in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift de New England Journal of Medicine gepubliceerd.

Deze vorm van alvleesklierkanker is een relatief zeldzame ziekte, die per jaar bij zo’n 1.700 mensen wordt vastgesteld. Voor de behandeling van deze zeldzame ziekte is veel specifieke kennis nodig, patiënten worden daarom vaak in een aparte, gespecialiseerde centra behandeld. In deze studie is voor de behandeling een doelgerichte therapie gegeven, gericht op een specifieke tumoreigenschap.

Alleen patiënten bij wie de tumor het voorafgaande jaar nog groeide, mochten aan het onderzoek deelnemen. De helft van de patiënten kreeg het medicijn, de andere helft een placebo, beide in combinatie met een verder zo goed mogelijk ondersteunende zorg. Als bij regelmatige controle bleek dat de behandeling geen effect had, konden patiënten die het placebo kregen alsnog het medicijn krijgen. Een vergelijking van de resultaten liet vervolgens zien dat het geneesmiddel zorgde voor een verdubbeling van de overleving zonder tumorgroei. Daarom is het een goede aanvulling kan zijn op bestaande behandelmethoden.
 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...