Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel

28 februari 2011

Promotie: dhr. F. Bonardi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Onderzoek naar een transportkanaal in een bacteriemembraan

Francesco Bonardi deed onderzoek naar een transportkanaal in het membraan van de bacterie Escherichia coli.

Elke levensvorm heeft een lipidemembraan nodig die het interne waterachtige milieu scheidt van de externe omgeving, zodat de cel naar behoren kan functioneren. De dubbele lipidelaag functioneert als een hydrofobe matrix die membraaneiwitten huisvest. Zij vormt een actieve barrière die de im- en export van grote en kleine moleculen controleert.

Het transport over de membraan wordt geregeld door integrale membraaneiwitten die de selectieve permeabiliteit van de membraan bewerkstelligen. Ongeveer 30% van de eiwitten die worden geproduceerd in een E. coli cel beoefent zijn functie buiten het cytoplasma. Daarom heeft elke cel een transportsysteem dat is gespecialiseerd in translocatie of insertie van eiwitten over of in het cytoplasmatisch membraan. De Sec translocase is het belangrijkste eiwittransportsysteem in bacteriën. De centrale component van de translocase, het SecYEG complex (ook wel ‘translocon’) is een integraal eiwitbegeleidend kanaal.

Bonardi focust zich in zijn proefschrift op het bacteriële translocon en het gebruik van organisch synthetische chemie om nieuwe functionele karakteristieken te geven aan het translocon en substraateiwitten, om op die manier te komen tot een gedetailleerd begrip met betrekking tot de functionele eigenschappen van het SecYEG kanaal.

Francesco Bonardi (Italië, 1979) studeerde scheikunde aan de universiteit van Pavia. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd mede gefinancierd door NanoNed (een nationaal nanotechnologie programma van het Ministerie van Economische Zaken en NOW). Inmiddels werkt hij als postdoc bij het UMCG, afdeling Hematologie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...