Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel

28 februari 2011

Promotie: dhr. F. Bonardi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Onderzoek naar een transportkanaal in een bacteriemembraan

Francesco Bonardi deed onderzoek naar een transportkanaal in het membraan van de bacterie Escherichia coli.

Elke levensvorm heeft een lipidemembraan nodig die het interne waterachtige milieu scheidt van de externe omgeving, zodat de cel naar behoren kan functioneren. De dubbele lipidelaag functioneert als een hydrofobe matrix die membraaneiwitten huisvest. Zij vormt een actieve barrière die de im- en export van grote en kleine moleculen controleert.

Het transport over de membraan wordt geregeld door integrale membraaneiwitten die de selectieve permeabiliteit van de membraan bewerkstelligen. Ongeveer 30% van de eiwitten die worden geproduceerd in een E. coli cel beoefent zijn functie buiten het cytoplasma. Daarom heeft elke cel een transportsysteem dat is gespecialiseerd in translocatie of insertie van eiwitten over of in het cytoplasmatisch membraan. De Sec translocase is het belangrijkste eiwittransportsysteem in bacteriën. De centrale component van de translocase, het SecYEG complex (ook wel ‘translocon’) is een integraal eiwitbegeleidend kanaal.

Bonardi focust zich in zijn proefschrift op het bacteriële translocon en het gebruik van organisch synthetische chemie om nieuwe functionele karakteristieken te geven aan het translocon en substraateiwitten, om op die manier te komen tot een gedetailleerd begrip met betrekking tot de functionele eigenschappen van het SecYEG kanaal.

Francesco Bonardi (Italië, 1979) studeerde scheikunde aan de universiteit van Pavia. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd mede gefinancierd door NanoNed (een nationaal nanotechnologie programma van het Ministerie van Economische Zaken en NOW). Inmiddels werkt hij als postdoc bij het UMCG, afdeling Hematologie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.