Microglia phenotypes, in CNS plasticity and regeneration
Promotie: mw. M. Olah, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Microglia phenotypes, in CNS plasticity and regeneration
Promotor(s): prof.dr. H.W.G.M. Boddeke
Faculteit: Medische Wetenschappen
Verschillende fenotypes en functies van microglia bij weefselherstel in hersenen
Microglia spelen een belangrijke rol bij het onderhoud en de verzorging van de hersenen, waarbij verschillende fenotypes voorkomen in gezond, ziek of beschadigd hersenweefsel. In een experimenteel model voor multiple sclerose heeft onderzoeker Marta Olah van het UMCG het fenotype van microglia bepaald om inzicht te krijgen in hun rol bij de neuroimmunologie en regeneratieve geneeskunde.
Microglia zijn de lokale immuuncellen van het centrale zenuwstelsel die hun omgeving nauwgezet op infectie en mogelijke schade controleren. Microglia hebben in gezond, ziek of beschadigd hersenweefsel een verschillend fenotype. Door neuronale infectie of schade worden microglia geactiveerd, waardoor hun fenotype verandert. Olah onderzocht de betekenis van diverse microglia fenotypes bij plasticiteit en regeneratie van hersenweefsel. Ook ontwikkelde ze een protocol om microglia uit humaan post-mortem hersenweefsel te isoleren voor verder onderzoek.
Marta Olah (Hongarije, 1979) studeerde neurobiologie aan de Eotvos Lorand University in Budapest, Hongarije. Zij verrichte haar promotieonderzoek bij de Afdeling Neurowetenschappen, Sectie Medische Fysiologie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting MS Research. Na haar promotie gaat Olah werken als PostDoc Research Fellow in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, VS.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:10 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.