Oral biofilms. Mechanical and chemical control measures

09 februari 2011

Promotie: dhr. M.J. Verkaik, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Oral biofilms. Mechanical and chemical control measures

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. F. Abbas

Faculteit: Medische Wetenschappen

Model voor het bestuderen van effecten van tandenpoetsen en tandpasta

De rol van tandplak bij het ontstaan van gaatjes en ontstoken tandvlees is welbekend, alsook het belang van tandenpoetsen. Toch valt er nog veel te verbeteren in het begrijpen van de relatie tussen tandplak en de verwijdering ervan. Onderzoeker Marco Verkaik heeft bij het Kolff Instituut van het UMCG een model ontwikkeld waarmee poetstechnieken en tandpasta’s zijn bestudeerd.

Voor het bestuderen van tandplak, ook wel orale biofilm genoemd, is een model ontwikkeld dat gebruik maakt van twee bacteriesoorten. Op deze manier wordt de complexe situatie in de mond benaderd waarmee vervolgens mechanische (poetsen) en chemische (tandpasta) studies werden uitgevoerd. De prestaties van elektrische tandenborstels zijn veel beter dan die van de handtandenborstel, maar ook met de elektrische borstel wordt tandplak niet volledig verwijderd. Tandpasta’s met natuurlijke ingrediënten zoals kruiden of chitosan bleken antimicrobieel effectief. De resultaten van deze in vitro studies dienen een vervolg te krijgen in patiëntstudies om naar de dagelijkse praktijk vertaald te kunnen worden.

Marco Verkaik (Wolvega, 1975) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij de afdeling BioMedical Engineering van het Kolff Instituut van het UMCG. Verkaik is inmiddels werkzaam als onderzoeker in het Chirurgisch Onderzoeks Laboratorium van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40