Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oral biofilms. Mechanical and chemical control measures

09 februari 2011

Promotie: dhr. M.J. Verkaik, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Oral biofilms. Mechanical and chemical control measures

Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. F. Abbas

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Model voor het bestuderen van effecten van tandenpoetsen en tandpasta

De rol van tandplak bij het ontstaan van gaatjes en ontstoken tandvlees is welbekend, alsook het belang van tandenpoetsen. Toch valt er nog veel te verbeteren in het begrijpen van de relatie tussen tandplak en de verwijdering ervan. Onderzoeker Marco Verkaik heeft bij het Kolff Instituut van het UMCG een model ontwikkeld waarmee poetstechnieken en tandpasta’s zijn bestudeerd.

Voor het bestuderen van tandplak, ook wel orale biofilm genoemd, is een model ontwikkeld dat gebruik maakt van twee bacteriesoorten. Op deze manier wordt de complexe situatie in de mond benaderd waarmee vervolgens mechanische (poetsen) en chemische (tandpasta) studies werden uitgevoerd. De prestaties van elektrische tandenborstels zijn veel beter dan die van de handtandenborstel, maar ook met de elektrische borstel wordt tandplak niet volledig verwijderd. Tandpasta’s met natuurlijke ingrediënten zoals kruiden of chitosan bleken antimicrobieel effectief. De resultaten van deze in vitro studies dienen een vervolg te krijgen in patiëntstudies om naar de dagelijkse praktijk vertaald te kunnen worden.

Marco Verkaik (Wolvega, 1975) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij de afdeling BioMedical Engineering van het Kolff Instituut van het UMCG. Verkaik is inmiddels werkzaam als onderzoeker in het Chirurgisch Onderzoeks Laboratorium van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.