Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Use of monodentate ligands in the asymmetric ketone hydrogenation

11 februari 2011

Promotie: dhr. B. Stegink, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Use of monodentate ligands in the asymmetric ketone hydrogenation

Promotor(s): prof.dr. J.G. de Vries, prof.dr. B.L. Feringa, prof.dr.ir. A.J. Minnaart

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe methodes voor het asymmetrisch hydrogeneren

Veel biologisch actieve stoffen zijn chiraal. Dit betekent dat de stof in twee vormen voor kan komen, enantiomeren genaamd, die elkaars spiegelbeeld zijn. Fysisch zijn deze stoffen zo goed als identiek, maar hun biologische functie kan zeer verschillend zijn.Voor een synthetisch chemicus met de ambitie om farmaceutische stoffen te maken, is het van groot belang om selectief een van de twee enantiomeren van een stof in handen te kunnen krijgen. Bart Stegink onderzocht hoe dat bij hydrogeneringsreacties in zijn werk zou kunnen gaan.

Een van de manieren om stoffen 'enantiomeer verrijkt' te kunnen maken is via een asymmetrische hydrogenering. Bij een hydrogenering reageert een molecuul waterstof met een dubbele binding in een organisch molecuul. In de praktijk gaat dat met hulp van een katalysator.

Tijdens zijn promotieonderzoek legde Stegink zich toe op het ontwikkelen van nieuwe methodes voor het asymmetrisch hydrogeneren van verschillende ketonen in chirale alcoholen. Bij deze methoden legde hij de focus op het gebruik van zogenaamde monodentate liganden. Die zijn een stuk makkelijker te maken dan de bidentaat liganden die tot nu toe vooral werden gebruikt. Naast een makkelijkere synthese bieden deze liganden - en vooral de door Stegink gebruikte fosforamidieten - veel meer variatiemogelijkheden dan de klassieke bidentaten. Dit maakt ze uitermate geschikt voor screenings wat de zoektijd naar een nieuwe katalysator voor een reactie drastisch kan verkorten.

Stegink slaagde erin om een aantal ruthenium katalysatoren te ontwikkelen die met behulp van twee forforamidiet liganden in staat zijn een aantal typen ketonen met hoge selectiviteit te hydrogeneren. De methoden kunnen in de toekomst gebruikt worden in de geneesmiddelenindustrie.

Bart Stegink (Heerhugowaard, 1981) studeerde scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie van de RUG en gefinancierd door de RUG en DSM. Stegink werkt nu voor ASM Europe BV.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...