Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Structural characterization of the transmembrane domain of the mannitol permease from Escherichia coli using fluorescence and phosphorescence spectroscopy

11 februari 2011

Promotie: mw. M. Opacic, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural characterization of the transmembrane domain of the mannitol permease from Escherichia coli using fluorescence and phosphorescence spectroscopy

Promotor(s): prof.dr. B.W. Dijkstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Structurele karakterisatie van een transporteiwit

Enzym IImtl (EIImtl) is een transporteiwit uit het binnenmembraan van de bacterie Escherichia coli. Het is verantwoordelijk voor het transport van de suiker mannitol van de periplasmische ruimte naar het cytoplasma en voor de fosforylering van mannitol. Milena Opačić beschrijft in haar proefschrift de structurele karakterisatie van domein C van enzym IImtl. Zij voerde haar onderzoek uit met behulp van fluorescentie- en fosforescentiespectroscopie.

Het transporteiwit IImtl maakt deel uit van het fosfoenolpyruvaat-afhankelijke fosfotransferase systeem (PTS). EIImtl bestaat uit drie domeinen: de twee cytoplasmatische domeinen A en B, en het membraangebonden domein C (IICmtl). Het functionele transporteiwit is een dimeer, met één bindingsplaats voor mannitol per dimeer.

Opačić bestudeerde negentien mutanten van EIImtl, elk met één tryptofaan (Trp) residu. Zij gebruikte daarbij de Förster-resonantieenergieoverdracht (FRET)-techniek. Uit deze FRET studie kon de positie van de mannitol bindingsplaats in het eiwit worden afgeleid. De resultaten laten ook zien dat de bindingsplaats asymmetrisch gepositioneerd is in het eiwitdimeer. Er zijn aanwijzingen voor een tweede, inactieve bindingsplaats. Tenslotte laten FRET experimenten met stabiel gefosforyleerde EIImtl mutanten zien dat de positie van het substraat mannitol in IICmtl hetzelfde is in gefosforyleerd en niet-gefosforyleerd eiwit. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het gefosforyleerde domein B beweegt richting de bindingsplaats in domein C tijdens mannitoltransport.

Milena Opačić (Servië, 1976) studeerde biofysica aan de universiteit van Belgrado. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij het Groningen Biomolecular and Biotechnical Sciences Institute (GBB), vakgroep Biofysische chemie. Inmiddels werkt zij in Parijs aan het Laboratoire de Biologie Physico-Chimique des Protéines Membranaires, Université Paris Diderot.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...