Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Structural characterization of the transmembrane domain of the mannitol permease from Escherichia coli using fluorescence and phosphorescence spectroscopy

11 februari 2011

Promotie: mw. M. Opacic, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Structural characterization of the transmembrane domain of the mannitol permease from Escherichia coli using fluorescence and phosphorescence spectroscopy

Promotor(s): prof.dr. B.W. Dijkstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Structurele karakterisatie van een transporteiwit

Enzym IImtl (EIImtl) is een transporteiwit uit het binnenmembraan van de bacterie Escherichia coli. Het is verantwoordelijk voor het transport van de suiker mannitol van de periplasmische ruimte naar het cytoplasma en voor de fosforylering van mannitol. Milena Opačić beschrijft in haar proefschrift de structurele karakterisatie van domein C van enzym IImtl. Zij voerde haar onderzoek uit met behulp van fluorescentie- en fosforescentiespectroscopie.

Het transporteiwit IImtl maakt deel uit van het fosfoenolpyruvaat-afhankelijke fosfotransferase systeem (PTS). EIImtl bestaat uit drie domeinen: de twee cytoplasmatische domeinen A en B, en het membraangebonden domein C (IICmtl). Het functionele transporteiwit is een dimeer, met één bindingsplaats voor mannitol per dimeer.

Opačić bestudeerde negentien mutanten van EIImtl, elk met één tryptofaan (Trp) residu. Zij gebruikte daarbij de Förster-resonantieenergieoverdracht (FRET)-techniek. Uit deze FRET studie kon de positie van de mannitol bindingsplaats in het eiwit worden afgeleid. De resultaten laten ook zien dat de bindingsplaats asymmetrisch gepositioneerd is in het eiwitdimeer. Er zijn aanwijzingen voor een tweede, inactieve bindingsplaats. Tenslotte laten FRET experimenten met stabiel gefosforyleerde EIImtl mutanten zien dat de positie van het substraat mannitol in IICmtl hetzelfde is in gefosforyleerd en niet-gefosforyleerd eiwit. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het gefosforyleerde domein B beweegt richting de bindingsplaats in domein C tijdens mannitoltransport.

Milena Opačić (Servië, 1976) studeerde biofysica aan de universiteit van Belgrado. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij het Groningen Biomolecular and Biotechnical Sciences Institute (GBB), vakgroep Biofysische chemie. Inmiddels werkt zij in Parijs aan het Laboratoire de Biologie Physico-Chimique des Protéines Membranaires, Université Paris Diderot.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...