Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Robust energy- and power-based control design: Port Hamiltonian and Brayton-Moser systems

11 februari 2011

Promotie: dhr. D.A. Dirksz, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Robust energy- and power-based control design: Port Hamiltonian and Brayton-Moser systems

Promotor(s): prof.dr. J.M.A. Scherpen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Modelgebaseerd ontwerpen

Het onderzoek van Danny Dirksz is gericht op het robuuster maken van regel-automaten voor niet-lineaire systemen. Regeltechniek wordt ook wel 'the hidden technology' genoemd. De meeste moderne apparaten hebben een regelsysteem, dat bestaat uit een microcomputer binnen het product of proces. Die meet bepaalde toestanden van het product of proces en zorgt ervoor dat fouten in het gedrag worden gecompenseerd. Het proefschrift van Dirksz gaat vooral over de wiskunde die in een dergelijke microcomputer zit.

Een recente trend in de industrie is modelgebaseerd ontwerpen, met centraal in het ontwerpproces een model van een fysisch systeem. Modelgebaseerd ontwerpen maakt een snelle en kosteneffectieve ontwikkeling van dynamische systemen mogelijk. Het ontwerpen van regelsystemen is hierbij een technische discipline die grotendeels afhankelijk is van systeemmodellen.

De technologische ontwikkelingen staan niet stil, waardoor systemen steeds complexer worden. Het modelleren wordt daarbij moeilijker, waardoor het ontwerpen van regelsystemen ook moeilijker wordt. Lineaire technieken voor het ontwerpen van regelsystemen zijn nog steeds populair, maar het wordt wel steeds moeilijker om lineaire methoden toe te passen op de steeds complexer wordende systemen. De complexiteit van systemen hangt namelijk vaak samen met niet-lineariteiten in de systeemdynamica.

Daarom zijn in de laatste tientallen jaren verschillende niet-lineaire regelmethoden ontwikkeld die rekening houden met de niet-lineariteiten in een systeem. Dirksz behandelt energiegebaseerde en vermogensgebaseerde regelmethoden voor fysische systemen. Deze twee methoden zijn niet-lineaire regelmethoden gebaseerd op het veranderen van respectievelijk de energiefunctie en de potentiaalfunctie van een systeem in de gewenste vorm. De energiegebaseerde methode is gebaseerd op de poort-Hamiltonse beschrijving van systemen en de vermogensgebaseerde methode op de Brayton-Moser systeembeschrijving. Eén van de belangrijkste bijdragen van dit proefschrift is het robuuster maken van energie- en vermogensgebaseerd regelen door de twee methoden uit te breiden met integrerende en adaptieve regeling.

Danny Dirksz (Aruba, 1982) studeerde Industrial Engineering and Management aan de RUG. Hetb onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Discrete Technologie en Productie Automatisering. Dirksz gaat verder in het onderzoek als postdoc aan de TU Eindhoven.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...