Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Evaluation and redesign of an Osteosynthesis Plate, produced in Indonesia

07 februari 2011

Promotie: dhr. P. Dewo, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Evaluation and redesign of an Osteosynthesis Plate, produced in Indonesia

Promotor(s): prof.dr.ir. G.J. Verkerke, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Platen voor behandeling van botbreuken voor fabricage in ontwikkelingslanden

Bij gecompliceerde botbreuken moeten de botdelen aan elkaar vastgezet worden met metalen osteosyntheseplaten. Deze platen zijn voor patiënten in een groot deel van de wereld nog onbetaalbaar, alhoewel de behoefte eraan groot is, met name tijdens natuurrampen. Onderzoek van promovendus Punto Dewo laat echter zien dat het mogelijk is om met eenvoudige, betaalbare middelen osteosyntheseplaten te maken, die in kwaliteit vergelijkbaar zijn met platen van grote westerse fabrikanten. Patiënten in ontwikkelingslanden kunnen straks wellicht van deze behandelmogelijkheid profiteren.

Dewo, orthopedisch chirurg in Yogyakarta, onderzocht bestaande fabricaten uit Indonesië. Hij stelt vast dat deze platen de kans op infecties weliswaar niet vergroten, maar dat ze niet sterk genoeg zijn. Dewo’s onderzoek levert concrete aanbevelingen op om dit probleem eenvoudig te verhelpen met betere materialen en aapassing van het fabricageproces. Hij ontwierp hiervoor een apparaat dat prima blijkt te voldoet. Zo kunnen osteosyntheseplaten gemaakt worden die even sterk en even goed zijn als de high-tech westerse platen.

Punto Dewo (Yogyakarta, 1968) studeerde geneeskunde in Yogyakarta, Indonesië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het werd gefinancierd door het Eric Bleumink Fonds van de RUG. Dewo heeft in Indonesië een bedrijf opgericht om de nieuwe platen te gaan fabriceren.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...