Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

04 februari 2011

Promotie: dhr. W.J. van der Laan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snel computerbeelden interpreteren met interactieve visualisatie

Bij het interpreteren van gegevens uit medische scans, simulaties van natuurkundige processen, driedimensionale microscopie, astronomische waarnemingssystemen en dergelijke speelt visualisatie een steeds grotere rol. Omdat niet van tevoren duidelijk is welke elementen in de gegevens van belang zijn, moet de gebruiker invloed kunnen uitoefenen op het verloop van het visualisatieproces, bijvoorbeeld door het veranderen van aanzichten of parameters. We spreken dan van interactieve visualisatie. De tijd die nodig is om gegevens te interpreteren of interessante verbanden op het spoor te komen wordt daardoor sterk verkleind. De wens tot interactieve visualisatie stelt echter hoge eisen aan de visualisatiesystemen in termen van snelheid, economisch geheugengebruik, en datamanagement. In zijn proefschrift pakt Wladimir van der Laan dit probleem op verschillende manieren aan.

Wladimir van der Laan (Groningen,1981) studeerde informatica aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Computer Graphics & Wetenschappelijk Visualisatie en gefinancierd door NWO. Van de Laan werkt nu bij ASML in Veldhoven.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...