Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

04 februari 2011

Promotie: dhr. W.J. van der Laan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snel computerbeelden interpreteren met interactieve visualisatie

Bij het interpreteren van gegevens uit medische scans, simulaties van natuurkundige processen, driedimensionale microscopie, astronomische waarnemingssystemen en dergelijke speelt visualisatie een steeds grotere rol. Omdat niet van tevoren duidelijk is welke elementen in de gegevens van belang zijn, moet de gebruiker invloed kunnen uitoefenen op het verloop van het visualisatieproces, bijvoorbeeld door het veranderen van aanzichten of parameters. We spreken dan van interactieve visualisatie. De tijd die nodig is om gegevens te interpreteren of interessante verbanden op het spoor te komen wordt daardoor sterk verkleind. De wens tot interactieve visualisatie stelt echter hoge eisen aan de visualisatiesystemen in termen van snelheid, economisch geheugengebruik, en datamanagement. In zijn proefschrift pakt Wladimir van der Laan dit probleem op verschillende manieren aan.

Wladimir van der Laan (Groningen,1981) studeerde informatica aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Computer Graphics & Wetenschappelijk Visualisatie en gefinancierd door NWO. Van de Laan werkt nu bij ASML in Veldhoven.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...