Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

04 februari 2011

Promotie: dhr. W.J. van der Laan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiresolution volume processing and visualization on graphics hardware

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Snel computerbeelden interpreteren met interactieve visualisatie

Bij het interpreteren van gegevens uit medische scans, simulaties van natuurkundige processen, driedimensionale microscopie, astronomische waarnemingssystemen en dergelijke speelt visualisatie een steeds grotere rol. Omdat niet van tevoren duidelijk is welke elementen in de gegevens van belang zijn, moet de gebruiker invloed kunnen uitoefenen op het verloop van het visualisatieproces, bijvoorbeeld door het veranderen van aanzichten of parameters. We spreken dan van interactieve visualisatie. De tijd die nodig is om gegevens te interpreteren of interessante verbanden op het spoor te komen wordt daardoor sterk verkleind. De wens tot interactieve visualisatie stelt echter hoge eisen aan de visualisatiesystemen in termen van snelheid, economisch geheugengebruik, en datamanagement. In zijn proefschrift pakt Wladimir van der Laan dit probleem op verschillende manieren aan.

Wladimir van der Laan (Groningen,1981) studeerde informatica aan de RUG. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Computer Graphics & Wetenschappelijk Visualisatie en gefinancierd door NWO. Van de Laan werkt nu bij ASML in Veldhoven.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...