Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gerrit Voerman hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel

01 januari 2011

Dr. Gerrit Voerman is per 1 januari benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bekleedt de nieuwe leerstoel Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel.

Voerman is in Nederland expert op het gebied van (de geschiedenis van) politieke partijen. Hij zal als hoogleraar de ontwikkeling van politieke partijen vanuit een historische, staatsrechtelijke en politicologische benadering verder onderzoeken.

Gerrit Voerman (Kampen, 1957) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2001 promoveerde op De meridiaan van Moskou. De CPN en de Communistische Internationale (1919-1930) . Voerman geeft sinds 1989 leiding aan het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Publicaties

Hij publiceert veelvuldig over politieke partijen. De laatste jaren redigeert hij een reeks over de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen, waarin zijn verschenen Zestig jaar VVD (2008; met P. van Schie), Van de marge tot de macht. De ChristenUnie 2000-2010 (2010; met J. Hippe) en Van de staat naar de straat. GroenLinks 1990-2010 (2010; met P. Lucardie). Volgende maand verschijnt De conjunctuur van de macht. Het Christen Democratisch Appèl 1980-2010. Verder schreef hij onder meer Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999; met P. Lucardie en W.H. van Schuur), en Om de stembus. Verkiezingsaffiches 1918-1998 (2002; met D.J. Elzinga).

Onderzoek

Momenteel doet hij onderzoek naar partijcultuur in internationaal perspectief en naar de relatie tussen de Nederlandse partijen en de europartijen waarvan zij deel uitmaken. Verder bereidt hij een boek voor over de PvdA, en over de ‘Nederlandse populisten’ (met P. Lucardie).

Laatst gewijzigd:30 januari 2017 11:42
printView this page in: English

Meer nieuws