Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bacteriocins of Streptococcus pneumoniae and its response to challenges by antimicrobial peptides

07 januari 2011

Promotie: mw. A Majchrzykiewicz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bacteriocins of Streptococcus pneumoniae and its response to challenges by antimicrobial peptides

Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Antibiotica-apotheek van bacterie inspiratiebron voor antimicrobiologische medicijnontwikkeling

De menselijke ziekteverwekker Streptococcus pneumoniae is in staat om antimicrobiologische substanties (AMPs) te produceren, die bacteriocines genoemd worden. Promovenda Joanna Majchrzykiewicz heeft het inzicht vergroot in de weerstandsmechanismen van dit belangrijke menselijke pathogeen Haar bevindingen creëren uitdagende mogelijkheden om in vivo nieuwe bacteriocines te ontwikkelen en te produceren die kunnen worden ingezet om infectieziekten te behandelen. Bacteriocines zijn kleine proteïnen die de groei van micro-organismen kunnen verhinderen of micro-organismen kunnen elimineren in de omgeving van het producerende organisme. Een grote verscheidenheid van bekende bacteriocines is reeds bestudeerd, maar weinig is bekend over bacteriocines van S. pneumoniae. Majchrzykiewicz beschrijft in haar proefschrift negen verschillende bacteriocine-soortige clusters in S. pneumoniae. Een belangrijke ontdekking van haar is dat één van de clusters alleen bacteriocines kan produceren met behulp van een productiemachine van een andere, niet gerelateerde, bacteriocine. Ook suggereert zij dat de functie van andere potentiële bacteriocine-soortige clusters afhankelijk is van het stikstofmetabolisme van deze bacterie. Verder identificeerde zij twee nieuwe clusters waar dezelfde functie-eigenschappen aan toe werden gekend en toonde aan dat deze drie clusters waarschijnlijk een nieuw regulon vormen in S. pneumoniae. Majchrzykiewicz onderzocht ook de de transcriptionele respons van S. pneumoniae naar drie AMP’s, bacitracin, nisin en LL-37. Zo ontdekte zij dat de weerstand van S. pneumoniae tegen deze en andere AMP’s geregisseerd wordt door verschillende potentiële transporters, sommige van deze transporters werden voorheen niet geassocieerd met antimicrobiologische weerstandsmechanismen.

Joanna Majchrzykiewicz (Polen, 1980) studeerde biologie aan de Marie Curie-Sklodowska universiteit in Polen. Haar promotieonderzoek deed ze aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Moleculaire genetica.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...