Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stress responses and sugar metabolism in Bacillus subtilis. A transcriptomic portrait

07 januari 2011

Promotie: dhr. A.T. Lulko, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Stress responses and sugar metabolism in Bacillus subtilis. A transcriptomic portrait

Promotor(s): prof.dr. O.P. Kuipers

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuwe DNA-microarrays technologie voor onderzoek naar genetische respons op stress

Andrzej Lulko onderzocht de regulatie van genexpressie van Bacillus subtilis als antwoord op stressomstandigheden. Hij deed dit met behulp van DNA-microarrays. Hiertoe ontwikkelde hij nieuwe technologie en paste deze toe bij zijn onderzoek naar de effecten van verschillende stresscondities, die zich bijvoorbeeld in het kader van industriële fermentatieprocessen voordoen.

Zowel in natuurlijke omgevingen als tijdens industriële processen worden micro-organismen vaak geconfronteerd met ongunstige omstandigheden. Om hun overlevingskansen te vergroten hebben bacteriën mechanismen ontwikkeld ter confrontatie met en aanpassing aan de ondervonden stress. Over het algemeen bereiken ze dat door een herprogrammering van de genexpressie, gecoördineerd door de transcriptiefactoren, wat leidt tot synthese van eiwitten die gebruikt worden voor een snelle en optimale aanpassing aan een bepaalde stress. Een dergelijke herprogrammering van de genexpressie kan worden bepaald en gekwantificeerd met behulp van DNA-microarrays. Aangezien deze technologie het meten van veranderingen in de expressieniveaus van duizenden genen in een enkel experiment mogelijk maakt, biedt zij een krachtig instrument voor het verkennen van de regulatie van genexpressie.

Lulko onderzocht de effecten van drie verschillende soorten stress: 1) de overproductie en secretie van een heteroloog eiwit, 2) de blootstelling aan melkzuur en 3) de verstoring van het koolstof-metabolisme veroorzaakt door puntmutaties of afwezigheid van het CcpA eiwit die de belangrijkste transcriptie factor van cataboliet controle is.

Andrzej Lulko (Polen, 1977) studeerde biotechnologie aan de universiteit van Wroclaw. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Genetics, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Zijn onderzoek werd gefinancierd door SenterNovem. Sinds april 2007 werkt hij bij Intervet/Schering Plough Animal Health in Boxmeer.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...