Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Jeugdavond in de Blaauw Sterrenwacht

18 januari 2011

Volgende week (tussen maandag 24 en vrijdag 28 januari) organiseert het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een jeugdavond in de Blaauw Sterrenwacht met als thema ‘Het zonnestelsel’. Tijdens deze avond worden er verschillende jeugdactiviteiten georganiseerd en zal bij helder weer de sterrenhemel van dichterbij bestudeerd kunnen worden met de Gratama Telescoop, één van de grootste optische telescopen in Nederland.

Januari is een geschikte maand voor een jeugdavond in de sterrenwacht, omdat de zon vroeg onder gaat, waardoor het sterrenkijken al vroeg kan beginnen. Om zoveel mogelijk kans te hebben op waarnemingen is de definitieve datum van de publieksavond afhankelijk van de weersverwachting. Deze datum zal 48 uur van te voren bekend gemaakt worden op de website van de sterrenwacht.

Krabnevel

Er zullen rondleidingen door de sterrenwacht gegeven worden en bij mooi weer wordt de koepel van de sterrenwacht opengesteld om te kunnen observeren. Onder andere de planeten Jupiter en Uranus, het supernovarestant de Krabnevel (ontploft in 1054) en het stervormingsgebied de Orionnevel, waar vele nieuwe sterren worden geboren, zullen te zien zijn.

Kinderactiviteiten

Aansluitend bij het thema zijn er, speciaal voor de jeugdige sterrenkijker, lezingen over Mars en over het zonnestelsel. Ook is er een tentoonstelling over de planeten van het zonnestelsel, gemaakt voor en door kinderen. Bovendien kunnen de jeugdige bezoekers meedoen aan activiteiten als het maken van je eigen planeet of het bouwen van een raket.

Sterrenhemel

Ook als het geen heldere avond is, zal de bezoeker het firmament kunnen bewonderen, namelijk in het mobiele planetarium van de RUG. Dit planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel waarop met behulp van speciaal ontwikkelde optische elementen een driedimensionaal beeld van de sterrenhemel over de hele koepel geprojecteerd wordt. Zo lijkt het alsof je echt onder de sterrenhemel staat en kun je interessante hemelobjecten van dichterbij bekijken alsof je er met een telescoop naar kijkt.

Landelijke Sterrenkijkdagen 2011

De Blaauw Sterrenwacht organiseert maandelijks een publieksavond. Meestal in de laatste week van de maand. De eerstvolgende publieksavonden in de sterrenwacht na januari zullen echter plaatsvinden op 11 en 12 maart tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2011. Tijdens deze dagen zijn er in het hele land activiteiten, georganiseerd door de Nederlandse sterrenwachten, planetaria en amateursterrenkundigen. Na de Landelijke Sterrenkijkdagen 2011 wordt het reguliere schema van publieksavonden hervat.

Definitieve datum

De sterrenwacht zal tijdens de komende publieksavond geopend zijn van 19:00 tot 23:00. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Zie voor de bekendmaking van de definitieve datum, het avondprogramma, de bereikbaarheid van de sterrenwacht en meer algemene informatie de website van de sterrenwacht.

Informatie

Voor meer informatie: Marlies Spijkman, coördinator Blaauw Sterrenwacht en Kapteyn Planetarium, spijkman astro.rug.nl, tel. 050-363 4078.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55

Meer nieuws

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...