Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Jeugdavond in de Blaauw Sterrenwacht

18 januari 2011

Volgende week (tussen maandag 24 en vrijdag 28 januari) organiseert het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een jeugdavond in de Blaauw Sterrenwacht met als thema ‘Het zonnestelsel’. Tijdens deze avond worden er verschillende jeugdactiviteiten georganiseerd en zal bij helder weer de sterrenhemel van dichterbij bestudeerd kunnen worden met de Gratama Telescoop, één van de grootste optische telescopen in Nederland.

Januari is een geschikte maand voor een jeugdavond in de sterrenwacht, omdat de zon vroeg onder gaat, waardoor het sterrenkijken al vroeg kan beginnen. Om zoveel mogelijk kans te hebben op waarnemingen is de definitieve datum van de publieksavond afhankelijk van de weersverwachting. Deze datum zal 48 uur van te voren bekend gemaakt worden op de website van de sterrenwacht.

Krabnevel

Er zullen rondleidingen door de sterrenwacht gegeven worden en bij mooi weer wordt de koepel van de sterrenwacht opengesteld om te kunnen observeren. Onder andere de planeten Jupiter en Uranus, het supernovarestant de Krabnevel (ontploft in 1054) en het stervormingsgebied de Orionnevel, waar vele nieuwe sterren worden geboren, zullen te zien zijn.

Kinderactiviteiten

Aansluitend bij het thema zijn er, speciaal voor de jeugdige sterrenkijker, lezingen over Mars en over het zonnestelsel. Ook is er een tentoonstelling over de planeten van het zonnestelsel, gemaakt voor en door kinderen. Bovendien kunnen de jeugdige bezoekers meedoen aan activiteiten als het maken van je eigen planeet of het bouwen van een raket.

Sterrenhemel

Ook als het geen heldere avond is, zal de bezoeker het firmament kunnen bewonderen, namelijk in het mobiele planetarium van de RUG. Dit planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel waarop met behulp van speciaal ontwikkelde optische elementen een driedimensionaal beeld van de sterrenhemel over de hele koepel geprojecteerd wordt. Zo lijkt het alsof je echt onder de sterrenhemel staat en kun je interessante hemelobjecten van dichterbij bekijken alsof je er met een telescoop naar kijkt.

Landelijke Sterrenkijkdagen 2011

De Blaauw Sterrenwacht organiseert maandelijks een publieksavond. Meestal in de laatste week van de maand. De eerstvolgende publieksavonden in de sterrenwacht na januari zullen echter plaatsvinden op 11 en 12 maart tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2011. Tijdens deze dagen zijn er in het hele land activiteiten, georganiseerd door de Nederlandse sterrenwachten, planetaria en amateursterrenkundigen. Na de Landelijke Sterrenkijkdagen 2011 wordt het reguliere schema van publieksavonden hervat.

Definitieve datum

De sterrenwacht zal tijdens de komende publieksavond geopend zijn van 19:00 tot 23:00. De avond is gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Zie voor de bekendmaking van de definitieve datum, het avondprogramma, de bereikbaarheid van de sterrenwacht en meer algemene informatie de website van de sterrenwacht.

Informatie

Voor meer informatie: Marlies Spijkman, coördinator Blaauw Sterrenwacht en Kapteyn Planetarium, spijkman astro.rug.nl, tel. 050-363 4078.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...