Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

11 januari 2011

Promotie: dhr. M. Sladkov, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantum optical control of Donor-bound electron spins in GaAs

Promotor(s): prof.dr.ir. C.H. van der Wal

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Donorgebonden elektronspins

Donorgebonden elektronspins in GaAs is een interessant systeem voor het experimenteel bestuderen hoe kwantum-informatie kan worden opgeslagen in een kwantumtoestand, bestaande uit de collectieve excitatie van een verzameling spins. Dergelijke verzamelingen elektronspins combineren een redelijk lange coherentietijd met goed gedefinieerde optische transities en kunnen daardoor worden gebruikt als een medium voor het bestuderen van optische transities in kwantumsystemen en het onderzoeken van optisch kwantumgeheugen.

In zijn dissertatie laat Maksym Sladkov zien dat dit idee haalbaar is door middel van experimenteel werk dat de donorgebonden elektronspins aanslaat met behulp van kwantum-optische technieken.

Deze resultaten leveren een basis voor toekomstige experimenten die gericht zijn op de preparatie en het bestuderen van niet-lokale kwantum-entanglement tussen collectieve spin-excitaties van twee verschillende verzamelingen, wat gerealiseerd kan worden met kwantum-optische technieken.

Maksym Sladkov (Oekraïne, 1982) studeerde nanoscience aan de Rijksuniversiteit Groningen. het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door NWO. Sladkov werkt bij ASML.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws