24 januari 2011

Promotie: dhr. C. Llinares, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND

Promotor(s): prof.dr. R.H. Sanders

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

MOND theorie kan concurreren met standaard kosmologisch paradigma

Het MOdied Newtonian Dynamics (MOND) model heeft aangetoond dat het op de schaal van sterrenstelsels een serieuze concurrent is van het standaard ΛCDM kosmologische paradigma. De situatie op kosmologische schaal is nog steeds niet zo duidelijk. Het belangrijkste doel van het proefschrift van Claudio Llinares is om te testen of MOND het succes van het standaard model kan reproduceren in de context van de post-recombinatie evolutie, in het bijzonder in het non-lineaire regime.

De analyse is in vele aspecten verjnd vergeleken met bestaande, zeer schaarse, studies in de literatuur. Drie verschillende conservatieve versies van de MOND theorie worden beschouwd. Specieke aandacht is besteed aan het genereren van de initiële condities voor de non-lineaire simulaties. Met betrekking tot lineaire kosmologische evolutie wordt er een methode voorgesteld die een bepaalde categorie van gegeneraliseerde groei-vergelijkingen kan oplossen. De methode is onafhankelijk van de specieke symmetrie en houdt rekening met externe en gekromde veld-e ecten als ook de koppeling tussen verschillende staten.

Claudio Llinares (Argentinië, 1977) studeerde sterrenkunde aan de de Universidad Nacional in Argentinië. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Astrophysikalisch Institute Potsdam (Duitsland) en het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde aan de RUG. Llinares gaat door met onderzoek als postdoc aan de University of Torino (Italië).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41