Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND

24 januari 2011

Promotie: dhr. C. Llinares, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND

Promotor(s): prof.dr. R.H. Sanders

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

MOND theorie kan concurreren met standaard kosmologisch paradigma

Het MOdied Newtonian Dynamics (MOND) model heeft aangetoond dat het op de schaal van sterrenstelsels een serieuze concurrent is van het standaard ΛCDM kosmologische paradigma. De situatie op kosmologische schaal is nog steeds niet zo duidelijk. Het belangrijkste doel van het proefschrift van Claudio Llinares is om te testen of MOND het succes van het standaard model kan reproduceren in de context van de post-recombinatie evolutie, in het bijzonder in het non-lineaire regime.

De analyse is in vele aspecten verjnd vergeleken met bestaande, zeer schaarse, studies in de literatuur. Drie verschillende conservatieve versies van de MOND theorie worden beschouwd. Specieke aandacht is besteed aan het genereren van de initiële condities voor de non-lineaire simulaties. Met betrekking tot lineaire kosmologische evolutie wordt er een methode voorgesteld die een bepaalde categorie van gegeneraliseerde groei-vergelijkingen kan oplossen. De methode is onafhankelijk van de specieke symmetrie en houdt rekening met externe en gekromde veld-e ecten als ook de koppeling tussen verschillende staten.

Claudio Llinares (Argentinië, 1977) studeerde sterrenkunde aan de de Universidad Nacional in Argentinië. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Astrophysikalisch Institute Potsdam (Duitsland) en het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde aan de RUG. Llinares gaat door met onderzoek als postdoc aan de University of Torino (Italië).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...